Бъкингамският дворец отваря за посетители стаята с прочутия балкон

Снимки: Hollie Adams

Бъкингамският дворец отваря за посетители стаята с прочутия балкон

Снимки: Hollie Adams
Сподели

Това лято посетителите на Бъкингамския дворец в Лондон ще могат да застанат зад прочутия балкон, на който често позира британското кралско семейство. Това предаде Reuters.

За първи път дворецът отваря Източното крило на сградата,

което включва Централната зала, където се намира емблематичният балкон.

„Тази стая е част от сградата на Източното крило, построена от кралица Виктория и принц Албърт. И именно принц Алберт е предложил балкона“, казва Никола Търнър Инман, куратор на отдел „Декоративни изкуства“ в Royal Collection Trust.

Снимки: Hollie Adams

„За пръв път е използван през 1851 г., за да махат на войниците за Кримската война. Така че се използва от доста дълго време“, казва тя. На посетителите няма да бъде позволено да стоят на балкона.

Освен че можете да гледате през мрежестата завеса надолу по търговската улица,

можете да се възхищавате и на наскоро реставриран стъклен полилей от XIX век

с формата на лотосов цвят. „За посетителите е вълнуващо да видят полилея, но не да го зърнат от вратата, а да се окажат в стаята, в която той се намира“, казва Търнър Инман.

Снимка: ROYAL COLLECTION TRUST

Притежателите на билети ще могат да влязат и в Жълтата всекидневна, в която има предмети от XVIII в., като например наскоро реставрирани ръчно рисувани китайски тапети и часовник Kylin. Макар че от 1993 г. насам в някои части на двореца се провеждат обиколки с екскурзовод,

достъпът до тази част стана възможен след петгодишни ремонти

като част от текущата програма за резервиране на Бъкингамския дворец.

Сред другите забележителности са китайски императорски копринени стенни завеси, подарени на кралица Виктория, както и произведения на изкуството на британския художник от XVIII в. Томас Гейнсбъро, изложени в главния коридор.

Снимка: ROYAL COLLECTION TRUST

Билетите за 75 паунда (95,90 USD) включват достъп до държавните стаи, както и до залите на Източното крило, които често се използват за приеми и срещи, и до балконите.

Лятното откриване на стаите в Източното крило е от 11 юли до 29 септември. По-евтини билети има само за State Rooms, но всеки, който желае да види новооткритото крило, ще трябва да почака до следващата година, тъй като тези билети са разпродадени.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас