Comic con. Как започва всичко?

Снимка: SIRIUSXM

Comic con. Как започва всичко?

Снимка: SIRIUSXM
Сподели

В последните няколко седмици, в Art Portal ви информираме за гостите и атракциите, които ще видите на Aniventure comic con, провеждащ се за поредна година в Интер експо център на 6-ти и 7-ми юли. Въпреки че в Европа и в България фестивалът се организира от сравнително скоро, в Щатите той се е превърнал в дългогодишна традиция. Как ли са се забавлявали феновете на комикси преди десетилетия? Какви са приликите и разликите между попкултурата в миналото и сега? На тези и на още други въпроси ще намерите отговор, след като

се запознаете с историята на това приключенско събитие през годините.
Как започва всичко?
Снимка: SIRIUSXM

Всичко започва в една есенна следобед на 1969 г. , когато безработен 36-годишен мъж на име Шелдън Дорф събира около себе си петима тийнейджъри, които продавали комикси по пощата – Ричард Алф, Майк Таури и Боб Сърк, Бари Алфонсо и Дан Стюарт. Членовете на тази група ентусиасти, които едва се познавала по онова време, дава началото на

новаторски проект, който променя живота им.
Снимки: ALAN LIGHT
Идеята  e  да се създаде място, където аутсайдерите да се чувстват като у дома си.

„В онези дни бяхте чудак или изгнаник, ако се интересувахте от тези неща“, казва Майк Таури. „Обществото гледаше с пренебрежение на феновете на научната фантастика и комиксите“, допълва още той.

Първото издание на Comic-Con, съкратено от Comic Convention, се провежда в две поредни събития, казват Дани Фернандес и Ифи Нвадиве, съорганизатори на подкаста Nerdificent. В първия си епизод, който се занимава с  историята на конвенциите за комикси.

Първият Comic-Con е „миникон“, който се провежда в Сан Диего през март 1970 г.
Снимка: rollingstone.com

Отзвукът бил положителен, така че през август организаторите стартирали пълноценно тридневно събитие, в което дори канят Рей Бредбъри, автор на популярния научнофантастичен роман „Фаренхайт 451“, за водещ лектор. За гостуването си писателят поискал хонорар за изказване – около 5000 долара, пари с които пионерите в организацията на събитието били голям разход, пише Roling Stone. Амбициозните момчета, в крайна сметка го убедили в своята идея до такава степен, че да каже

„О, добре! Ще дойда безплатно.“

Вълнението е голямо, когато пристигат цели 300 души. Нищо особено, просто група тийнейджъри, които се събират, за да си общуват помежду си. Конвенцията, която те създали е алтернативна реалност, събираща фенове от цялата страна.

За много от тях това е първият път, когато срещат свои съмишленици.

„Беше просто прекрасно да си в тази среда, където това, с което се занимаваш, е нормално и готино“, казва Таури. „Да се запознаваш с всички тези хора, които харесват същите неща като теб  беше прекрасно преживяване“, спомнят си организаторите.

Снимка: rollingstone.com

Другото звездно посещение за 70-те било това на художника на комикси Джак Кирби, който по това време работил по новия си проект „Новите богове“ във Вашингтон, но се отзовал веднага на молбата на своите фенове да участва в първата по рода си фентъзи конвенция.

Кирби бил помолен и да запише част от главите от още неиздадената си книга в аудио формат, като тийзър, специално за посетителите на събитието, но отказва. Това си спомнят създателите на конвенцията пред Roling Stone в интервю от 2017 г.

Наследството и възходът на Comic con днес

Днес Comic-Con надминава успеха си от миналото по хиляди начини. Днес конвенцията се е разраснала до такива мащаби, че на нея да се прожектират първите тийзъри на филми, да излизат най-новите комикси и да посреща най-известните лица от киното и литературата.

От средата на 2000-те години то събира средно 130 000 души годишно.

Комиксите вече не са толкова непопулярни, колкото в миналото. Сега те са модерни и готини. Това става благодарение на филмовата индустрия, която популяризира герои като Батман, Спайдърмен, Х-Мен и Зеленият фенер. Появяват се и вторични издания, като Anime Expo, най-голямата аниме конференция в САЩ, и PAX Expo в света на игрите, както и европейските му версии, каквато е Aniventure comic con в България.

Снимка: Aniventure comic con/Facebook

Дори след като е добило комерсиалната си същност, днес събитието остава изключително лично и съкровено преживяване за много участници и посетители. Вие също имате шанса да изживеете тези приключенски емоции със своите приятели,

както младежите от Сан Диего преди вас.

Затова продължете тази дългогодишна традиция на 6-ти и 7-ми юли в София в Интер Експо център.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас