Доналд Дък на 90 години – 5 неща, които не знаем за него

Снимка: Disney

Доналд Дък на 90 години – 5 неща, които не знаем за него

Снимка: Disney
Сподели

Доналд Дък, чиито пера могат лесно да бъдат разрошени, може да бъде горд, гневен, арогантен и все пак странно очарователен – и да се извинява, когато наранява другите, включително племенниците Хюи, Дюи и Луи.

Навремето Уолт Дисни го описва като „проблемното дете“ в семейството

на главните герои на анимационната му компания, сред които са Плутон, Гуфи и Мики Маус. Но в крайна сметка той се появява в повече късометражни филми, филми и сериали на „Дисни“ – които се разрастват в цяла „вселена“ на Доналд Дък – отколкото който и да е от анимационните му колеги.

Снимка: mickey.disney

На 9 юни 1934 г. патокът Доналд Фаунтлерой дебютира в късометражен анимационен филм. Близо век по-късно той остава един от най-обичаните анимационни герои.

По повод рождения му ден ви представяме пет от най-важните моменти от легендарната му анимационна кариера.

1. Скромно начало
Снимка: Getty Images

Антропоморфен паток с неразбираема реч, облечен в моряшки костюм, но без панталони… Доналд Дък се появява на големия екран през 1934 г. с епизод в краткия анимационен филм „Мъдрата кокошка“. Тук бездейният паток поставя началото на бъдещите си премеждия, тъй като прави всичко възможно, за да не помогне на майка кокошка да засади царевица.

Същата година Доналд се превръща в раздразнителен, избухлив противник на звездата на „Дисни“ Мики Маус в анимационния филм „Помощ за сираците“, с което поставя началото на десетилетия на съперничество с другата си анимационна икона.

Три години по-късно, през 1937 г.,

Доналд за пръв път заема водещо място

в кратки анимационни филми като „Дон Доналд“, посветени на Мексико, в които зрителите се запознават с любовта му към Дейзи Дък, и „Съвременни изобретения“, в който чутовният паток е разочарован от свят, управляван от роботи.

След това участва в няколко игрални филма, сред които „Чипс ахой“ (1956 г.), „Коледната песен на Мики“ (1983 г.) и мюзикъла „Фантазия 2000“ от 1999 г., продължение на класиката на „Дисни“ отпреди 60 години.

 

2. Пътят към върха
Снимка: Disney/Instagram

В тези първи няколко главни роли Доналд Дък затвърждава своя нетърпелив характер, докато се опитва да се справи със странните задачи в измисления град Дъкберг.

Той често започва филмите във весело настроение

и със странно позитивен поглед към живота. Но нещата неминуемо се объркват за пернатия антигерой.

Този лош късмет може би е причината рождената дата на Доналд понякога да се посочва като петък 13-и във филми като „Тримата кабалерос“ (1944 г.), в който Доналд Дък тръгва с две други птици на пътешествие из Латинска Америка.

В крайна сметка обаче сърдитият, разочарован, но и любящ Доналд Дък се превръща в една от най-популярните звезди в семейството на Дисни.

 

3. Антифашистка патица печели „Оскар“
Снимка: mickey.disney

В късометражния анимационен филм от епохата на Втората световна война „Лицето на фюрера“ (1943 г.) Доналд Дък играе тромав, наивен и неохотен нацист, който е събуден от оркестър, съставен от фашистки фигури като германците Хайнрих Химлер, Йозеф Гьобелс и Херман Гьоринг, японския лидер Хидеки Тоджо и италианския Бенито Мусолини.

Принуден да работи с бясна скорост в германска фабрика за боеприпаси, Доналд се бори да възприеме тоталитарната мечта.

Антинацисткият пропаганден филм печели „Оскар“

за най-добър късометражен анимационен филм през същата година, което е първото отличие за филм с участието на анимационната звезда с моряшка риза и шапка. Филмите му са номинирани осем пъти.

 

4. Вселената на Доналд Дък
Снимка: Imago

Доналд Дък е вдъхновил много сериали, филми и свързани с него герои на „Дисни“, които заедно образуват неофициална „вселена на Дък“.

От Дейзи Дък до Скрудж Макдък и, разбира се, Хюи, Дюи и Луи, голямото семейство на Доналд Дък е обект на телевизионния сериал „DuckTales“ (1987-1991 г.), който има и рестарт през 2017-2021 г., и видеоигри като „Goin’ Quackers“ (2000 г.).

Вселената на Доналд Дък най-често се развива в градчето Дъкбърг,

включително в „Приказки за Дък“ и анимационния сериал от 90-те години на миналия век „Куак Пак“.

Снимка: Caroline Seidel/dpa/picture alliance

Много европейци са запознати с джобните книжки на Доналд Дък, които се произвеждат основно в Италия. А особено популярни са в Германия като „Lustige Taschenbücher“, където се издават редовно от 1967 г. насам.

 

5. Алея на славата в Холивуд
Снимка: AP

През 2004 г. Доналд Дък получава собствена

звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Той върви по стъпките на Мики, но изпреварва Мини Маус за място на алеята.

„Той донесе огромна радост и смях на хората по целия свят със своя чар и експлозивни изблици на гняв“, заяви главният изпълнителен директор на Дисни Майкъл Айзнър, по време на церемонията.

Отличието бе връчено на 70-ия рожден ден на анимационната икона. То беше потвърждение на звездната сила на Доналд Фаунтлерой Дък, която не е намаляла и сега, когато той навършва 90 години.

Актуално

Избрано за вас