Любопитно пътешествие зад кадър на филма „Яж, моли се и обичай“

Снимка: Sony Pictures

Любопитно пътешествие зад кадър на филма „Яж, моли се и обичай“

Снимка: Sony Pictures
Сподели

Спомням си, когато гледах за първи път филма „Яж, моли се, обичай“, който излезе на екран през октомври 2010 г. Следвайки поредицата от красиви сцени, си казах: „Уау, какъв живот – истинско приключение!“

За тези от вас, които не са го гледали, това е американска биографична романтична драма, базирана на истинската история на Елизабет Гилбърт – жена, която обикаля света, за да открие какво е важно в живота. В главните роли са Джулия Робъртс, Хавиер Бардем, Джеймс Франко и цяла плеяда актьори, които не познавахме по онова време, но които след това станаха големи имена. Филмът е критикуван от критиците по безброй причини, но въпреки това постига касов успех. След 14 години на екран ще ви разкрием няколко интересни факти за продукцията и истинската Лиз.

Много истински кадри
Снимка: wallpapercrafter.com

Снимките за филма бяха отложени доста дълго време, тъй като проектът премина през редица предизвикателства, включително смени на режисьори. Част от сцените във филма са заснети на реални места в Италия, Индия и Бали, което придава автентичност на сюжета. Красивите пейзажи и културни аспекти на тези места допринасят за цялостното преживяване, което носи на зрителя.

Повечето от местата в Бали за „Яж, моли се, обичай“ са заснети в Убуд и околностите му – културното сърце на острова. Плажните сцени са заснети в Паданг Паданг, на полуостров Букит в Южен Бали. Днес можете да обиколите тези места и дори да останете в хотелската стая на Джулия Робъртс, която е превърната в AIRBNB на много достъпна цена.

Имайте предвид, че местата за настаняване са били „подправени“ за филма, така че не очаквайте същия луксозен декор, който виждате на екрана. Въпреки това, преживяването и атмосферата, които тази част на Бали предлага, определено си заслужават да се усетят.

Елизабет Гилбърт и Джулия Робърт първа среща
Снимка: Carmen Valdes/Photo Image Press

Когато Елизабет Гилбърт за първи път срещнала актрисата, която разигравала нейната история на големия екран, не могла да сдържи емоциите си: „Чувствам се толкова глупаво, но няма нищо, което да те подготви да се изправиш пред самата Джулия Робърт, споделила тя пред People през януари. „През първите пет минути си повтарях: „Наистина си хубава!“

Гилбърт не могла да си представи, че би могла да е някой друг освен Джулия: „Трудно е да си представим, че би могла да бъде някой друг, защото тя е толкова привлекателна. Трябва да се грижиш за героя, за да искаш да я гледаш как преминава през всичките си приключения“, казва писателката. „Тя е страхотна в това да кара хората да се грижат за нея.“

Елизабет Гилбърт е самоука 
Снимка: Carolyn Cole / Los Angeles Times

Въпреки че е взела няколко курса по писане, докато е посещавала Нюйоркския университет, Гилбърт никога не е получила вдъхновение да пише в класната стая. Вместо това авторката избрала да създаде своя собствена програма, тъй като дълбоко в себе си усещала, че е способна. Но каква? Програма с много наблюдения — години на пътувания, както из страната, така и по света.

„Омъжих се за писането“, пише Гилбърт на личния си уебсайт. „Бях най-отдадената писателка. Изградих целия си живот около него. Не знаех как иначе да постигна целта си. Не познавах никого, който да е станал писател. Нямах, както се казва, връзки. Нямах улики. Просто започнах.“

Истинска любов
Снимка: Sony Pictures

В последната част от книгата и филма, красивата любителка на приключения среща любовта в лицето на Филипе, привлекателния бразилски вносител, с когото отплава на запад от Бали. Истината е, че този мъж съществува и неговото истинско име е Жозе Нунес. В реалния живот историята има щастлив край, тъй като Елизабет Гилбърт се жени през февруари 2007 г. за него и след това започват да управляват антикварен магазин близо до дома им във Френчтаун, Ню Джърси.

Писателката си спомня момента, в който започнали да изграждат своята връзка: „Имаше един неудобен момент, когато осъзнах, че пиша книга за всичко, което ми се случваше през тази година, и как той играе важна роля в нея. Запитах се как ще реагира на това.“ Тя допълва: „Той е много частен човек и каза: ‘Какво ще донесе това?’ Аз отговорих: ‘Не се притеснявай – никой не чете моите книги. Никой няма да прочете това.’”

Емоционална примера 
Снимка: AP

„Попитах екипа дали можем да го гледаме сами, просто защото не можех да предвидя каква ще бъде реакция ми, и реших, че ще е по-добре, ако имаме малко уединение. Хубаво е, че го предложих, защото и двамата бяхме наистина разплакани и емоционални“, казва писателката. След успеха на книгата и филма, Елизабет Гилбърт продължава да пише и да говори за своите преживявания, вдъхновявайки още повече хора да се впуснат в собствените си приключения.

Джулия Робъртс получава йога уроци
Снимка: Sony Pictures

Йога учител напътства Джулия Робъртс по време на снимките. Тя споделя пред Forbes, че графикът на снимането им никога не е бил постоянен. През повечето дни успявали да практикуват различни техники, но имало и дни, в които, ако си открадвали само 20 минути между сцените. Като трябвало да бъдат много внимателни, за да не нарушат прическата и грима на актрисата. Това изключвало енергични практики като слънчеви поздрави и обръщания, вдъхновени от Айенгар. Освен йога, учителят я подготвял и за участие в първия ѝ полумаратон по време на снимките.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас