„Към безкрая и отвъд“: Каквo са изпращали хората в Космоса?

Снимка: Celestis Inc

„Към безкрая и отвъд“: Каквo са изпращали хората в Космоса?

Снимка: Celestis Inc
Сподели

Знаете ли, че в орбита често излизат странни вещи? До момента в нея своето място са намирали предмети като топки за голф, пица и дори човешки останки. Независимият изследовател и художник Пол Куаст е направил списък на културните (и не съвсем) ценности, които са изпратени в Космоса. Списъкът е публикуван в научното списание на Кеймбридж. Според космическия археолог и изкуствовед Джъстин Уолш от Калифорнийския университет много от земно-космическите предмети, включително кости от динозавър, са се върнали на Земята с повишена символна и икономическа стойност. Те дори се продават на високи цени в аукциони.

Ето и някои от най-странните неща, които хората са изпратили в извънземното пространство.

Хип-хоп

Първата хип-хоп песен, предназначена за друга планета, е „адресирана“ до Венера, казват от НАСА. Четириминутната композиция на Миси Елиът „The Rain (Supa Dupa Fly)“ е предадена на 12 юли 2024 г. в извънземен ефир чрез системата „Deep Space Network“. Tя представлява комплекс от гигантски радиоантени, които изпращат команди до отдалечени космически сонди. Това е втората песен, изпратена с помощта на тази система. Първата композиция е била песента на „Бийтълс“ „Across the Universe“.

Човешки останки

Първото космическо погребение се е състояло през 1992 г., когато

кремираните останки на създателя на „Стар Трек“ Джийн Родънбери са били изведени в орбита

с космическия кораб „Колумбия“, а след това са върнати на Земята. Оттогава прахът на няколко учени и знаменитости е бил изпращан в Космоса със съдействието на НАСА и на частни космически компании. В някои случаи завинаги е оставал там. Тази практика обаче е противоречива, защото малките частици човешка пепел, движещи се с огромна скорост в орбита, застрашават целостта на сателитите. Мисия за изпращане на праха на 70 души до лунната повърхност, планирана за януари 2024 г., беше критикувана от представители на различни религии. Те смятат Луната за свещена. Още при излитането си космическият безпилотен апарат показа проблем в двигателя и изгоря при връщането си в земната атмосфера.

Топки за голф

Астронавтът от „Аполо 14“ Алън Шепърд тайно качил две топки за голф на Луната през 1971 г. Дори се опитал да играе с тях, като използвал инструмента за взимане на лунни проби. Надявал се, че ниската гравитация на Луната ще му позволи да направи рекордни за голфа удари. Първата топка се прилунила в най-близкия кратер, а втората прелетяла няколко мили. По-късно обаче експертният анализ на снимките, направени от астронавтите, показал, че топката на Шепърд отлетяла едва на 36 метра от него.

Електромобил

Илън Мъск, основател на „Спейс Екс“ и „Тесла“, осъществи проект за изкарване на електроавтомобила „Tesla Roadster“ в околослънчева орбита. В колата има манекен, наречен Стармен, облечен в скафандър. Този експеримент бил необходим, за да се демонстрира товароподемността на новите ракети „Falcon Heavy“, произведени от „Спейс Екс“. Когато манекенът излетял в орбита през 2018 г., той „слушал“ в специално проектирания плейър две песни на Дейвид Боуи – по една във всяко ухо: „Space Oddity“ и „Is There Life on Mars?“. В жабката на колата бил поставен романът на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и диск с електронни книги на Айзък Азимов. Стармен все още кръжи в орбита около Слънцето.

Медузи

Пакети с повече от 2000 полипа на медузи се летели през 1991 г. на космическия кораб „Колумбия” заедно със запас изкуствена морска вода. Учените искали да видят как тези същества ще се развиват в условия на микрогравитация, пише „Площад Славейков“. Те не само се развивали нормално, но но дори процъфтявали, и в края на мисията – девет дни по-късно,

60 000 млади медузи били съвсем живи в Космоса.

След връщането им на Земята обаче се оказало, че родените в Космоса медузи не могат да плуват при нормална гравитация, защото не могат да различат горе и долу. Учените предполагат, че същият проблем би могъл да се появи и при хора, родени в условия на микрогравитация.

Кости на динозаври

Останки от скелетите на тези древни животни били изпращани в Космоса поне 4 пъти. За последно това се е случило на борда на ракетата „Blue Origin“ през 2021 г. Тогава излетели останките на дромеозавър, който достигал 60 см на височина. Когато костите се върнали на земята, били продадени на благотворителен търг. За първи път кости на динозавър излетели в Космоса през 1985 г. Тогава фрагмент от гръбната и яйчена черупка от маязавър били качени на борда на космическия кораб „Чалънджър“. През 1998 г. за Космоса заминал череп на целофизис, а

кости на тиранозавър участвали в изпитателния полет на космическия кораб на НАСА

„Орион“ през 2014 г.

Пица

Като дързък маркетингов ход се възприема решението на „Пица Хът“ да изпрати на Международната космическа станция запаси от пица за руските космонавти. Това струвало на компанията 1 милион долара, но

на МКС била записана реклама, в която космонавтите ядат пица,

а на Земята се подготвя излитането на друга ракета за попълване на запасите – тогава обеднелият „Роскосмос“ брандирал един от космическите си кораби с логото на „Пица Хът“. В Космоса вкусовите рецептори действат по-слабо, затова пицата била приготвена с допълнително сол и подправки. На астронавтите на НАСА, които също били в МКС в този момент, им било строго забранено да ядат от изпратената пица заради строгите правила по отношение на спонсорството.

Червена боя

Образец от червената боя, която се използва за автомобилите „Ферари“, с цвят, известен като „Rosso Corsa“, бил запечатан в стъкло и оставен от космическия апарат „Mars Express“ на повърхността на Марс през 2003 г. Преди изпращането боята била подложена на сериозни изпитания, за да бъде сигурно, че ще издържи пътуване със скорост 3 км в секунда.

Човешка ДНК

Микрочип, известен като „диск на безсмъртието“, който съдържа пълните ДНК данни на ред знаменитости –

физика Стивън Хокинг, тв водещия Стивън Колбер, моделката от „Плейбой“ Джо Гарсия

и спортиста Ланс Армстронг. В чипа е и електронната детска книга „Джордж и тайните на Вселената“, написана от Хокинг в съавторство с дъщеря му. Дискът се намира на Международната космическа станция от 2008 г. досега. Целта му е да съхрани ДНК данни за възстановяване на човечеството, ако на Земята се случи глобален катаклизъм.

Лего Фигурки

„Лего“ са изпращани в Космоса няколко пъти. За пръв път това се е случило през 1980 г. със сондираща ракета. През 2001 г. на друга сонда на НАСА са качени лего фиурки, изобразяващи Галилео Галилей и римските богове Юпитер и Юнона.

Костюм на горила

През 2016 г. астронавтът Скот Кели на шега се преоблякъл в костюм на горила, който тайно качил на Международната космическа станция и преследвал, облечен в него, останалите астронавти. Това не се случвало за пръв път – година по-рано астронавтът

Марк Кели тайно вкарал костюм на животно на борда

на безпилотната ракета „Фалкон“ на „Спейс Екс“. Но този костюм изгорял в космическото пространство, след като „Фалкон“ се взривила малко след излитането си.

Ескизи на Анди Уорхол

Американският скулптор Форест Майерс помолил петима свои приятели – художниците Анди Уорхол, Робърт Раушенбърг и Дейвид Новрос и скулпторите Джон Чембърлейн и Клаас Олденберг– да създадат ескизи за керамична пластина, която ще бъде изпратена на Луната. НАСА обаче не одобрила идеята, затова Майерс успял тайно да се договори с екипа, който създал ракетата. Пластината била използвана като вътрешно допълнение към приземяващия модул на „Аполо 12”, който се прилунил през 1969 г. Ескизите на художниците все още се намират на лунната повърхност. Анди Уорхол твърдял, че е нарисувал монограма си, състоящ се от инициалите на името му.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас