Кои са най-нестандартните практики в училищата по света?

Снимка: stock.adobe.com

Кои са най-нестандартните практики в училищата по света?

Снимка: stock.adobe.com
Сподели

Училищата не само ни предоставят знания, но и ни възпитават. Основната им цел е да ни научат как да живеем заедно и да развиваме критично мислене, което е изключително важно за професионалния и личния ни живот в бъдеще.

В повечето страни образованието включва изучаване на различни факти по история или литература, докато в други има специализирани часове, посветени на социални умения. Например, в скандинавските страни задължителните учебни часове акцентират върху умението да уважаваме другите. В тази статия ще разгледаме още примери, подбирайки някои от най-нестандартните, видимо доста полезни или понякога не толкова учебни часове в различни страни по света.

Уроци по щастие в Германия, Швейцария и Австрия 
Снимка: Dpa

Щастието е самостоятелен предмет в 200 училища в Германия, Швейцария и Австрия, където 2000 учители са преминали специализирано обучение. В някои училища учениците имат по един час седмично уроци по щастие, което, подобно на другите учебни предмети, също се оценява.

Тези уроци включват практически упражнения, целящи да събудят положителни емоции у учениците. От четвърти клас нататък учителите насърчават тийнейджърите да споделят свободно своите преживявания. За целта те работят в малки групи, където обсъждат трудностите, с които се сблъскват в ежедневието си.

Уроци по чистота в Япония
Снимка: BEHROUZ MEHRI / AFP
Японските градове са изключително чисти, и лесно можем да разберем причината за това. Гражданското съзнание и културата на чистота се възпитават от ранна възраст. Всеки ученик шв Япония трябва да поддържа чистотата на класните стаи, да мете училищния двор и дори да почиства училищните тоалетни.

„От началното училище до гимназията времето за почистване е неизменна част от ежедневната програма на учениците,“ обяснява Майко Аване, заместник-директор на префектура Хирошима, цитирана от Би Би Си.

„Мисията на японските училища винаги е била да обучават учениците не само в учебните предмети, но и в основите на съвместния живот. В насоките се подчертава, че училището е място за общуване, срещи с хора и усвояване на умения за съжителство,“ добавя Кристиан Галан, изследовател във Френския институт за изследване на Източна Азия (IFRAE).

Часове по емпатия в Дания и Финландия
Снимка: Monkey Business Images / Shutterstock

Целта е да се намали училищният тормоз, като децата от ранна възраст се учат да бъдат добри приятели, да изслушват и разбират чувствата на другите. Вече повече от двадесет години в Дания и Финландия съпричастността се преподава още в началното училище.

Практически упражнения като даване на плюшена играчка или прегръдка за утеха са част от методите, използвани в тези часове. Тези дейности помагат на децата да развият емпатия, взаимно уважение и емоционална подкрепа.

Наказание с замразен грах и задължителна дрямка в Китай
Снимка: @_zeltia/Instagram

В Китай съществува необичаен метод за наказание на ученици, при който те биват поставяни на колене, а под коленете им се слага замразен грах, за да предизвика дискомфорт. Методът включва задържане в тази позиция за определен период, което повдига етични съмнения относно практиката. Освен това, разхищението на хранителни продукти, какъвто е замразеният грах, е проблематично в контекста на борбата с хранителните отпадъци.

Проучванията показват, че 30-минутна дрямка в средата на деня може значително да подобри паметта и успеваемостта в училище. Затова в Китай учениците спират за половинчасова дрямка на бюрото си след обяд — от малките деца в детската градина до най-големите ученици в клас.

По-малките всъщност спят върху бюрата си, като им е позволено да носят одеяла и възглавници за по-голям комфорт. По-големите ученици пък обикновено си правят легла от училищните столове. Макар че такава неудобна позиция може да доведе до неравномерно развитие на мускулите и проблеми с гръбначния стълб.

Награди за редовни читатели в Индия
Снимка: AFP

В училище на север от Делхи всички ученици активно участват в четенето, което се е превърнало в състезание. Децата се награждават в зависимост от броя прочетени страници: за 3000 страници получават бронзова грамота, за 3500 — сребърна, а за 4500 — златна. Освен това, при достигане на определен брой страници, им се присъждат допълнителни точки по английски език.

Учителите провеждат индивидуални интервюта с всеки ученик, за да проверят разбирането на прочетеното. Резултатът е, че пред училищната библиотека винаги има интерес.

Училища без учители, 100% свързани
Снимка: classe-de-demain.fr

В Нидерландия „училищата на Стив Джобс“ са многобройни. Децата на възраст между 4 и 12 години работят почти изцяло с iPad, като изучават предмети по свой избор. Освен това те избират къде се чувстват най-удобно за учене. В тези алтернативни училища няма традиционни учители, но има наставници, които помагат с индивидуални или групови проекти. Училището е отворено от 7:30 до 18:30 ч., но децата са задължени да присъстват само между 10:30 и 15:00 ч. Те сами управляват графика си, а ваканциите не са задължителни.

Предприемаческия дух в училищата в Квебек
Снимка: Shutterstock
В рамките на незадължителните часове за предприемаческа осведоменост учениците от 11 клас в Квебек работят по проекти за създаване на бизнес. Това им позволява да се ангажират с общността и да играят активна роля в нея. Чрез разработването на план за закупуването и създаването на определен ресурс те разбират в детайли как функционира целият процес и колко е важен правният и финансовият баланс, както и как техните действия влияят върху околната среда.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас