Откъде произлизат суеверията за петък 13?

Снимка: finance-group.az

Откъде произлизат суеверията за петък 13?

Снимка: finance-group.az
Сподели

Mного хора признават, че се чувстват неспокойни и нещастни на петък – 13. Датата обикновено бива свързвана с нещастие и лош късмет. Страхът и безпокойството на този ден вече дълги години са подхранвани от различни телевизионни и кинопродукции. Откъде обаче се е зародило това суеверие?

Според National Geographic Kids конкретната причина защо петък 13 е започнал да се смята за нещастен, е неизвестна, но „вероятно идва от християнската религия“.

„Например в Библията Юда – човек, за когото се твърди, че е предал Иисус – е бил 13-ият гост на Тайната вечеря. Също така в Библията много нещастни случаи са се случвали в петък“, според National Geographic Kids.

Според пенсионирания професор по антропология Фил Стивънс петък 13 съчетава две табута, които идват от Библията. Въз основа на историята за Тайната вечеря на Иисус на масата са седнали 13 души. Това се е случило в четвъртък. Арестуван е същата вечер и разпънат на кръст на следващия ден – в петък.

„Числото 13 се свързва с това ужасно събитие. А в петък 13 се събират се двата елемента: табуто срещу числото 13 и разпятието, което е било в петък“, казва пояснява той.

Въпреки че табуто е свързано с Тайната вечеря, Стивънс казва, че то е

станало широко разпространено едва 1000 години след историята на Иисус,

когато повече хора започнали да се интересуват от Библията. Сега антропологът смята, че силата на табуто отслабва.

Стивънс казва, че обича да мисли за суеверието около петък 13 като за пример за магическо мислене. To представлява ситуация, в която някой вярва, че има причинно-следствена връзка между две неща, които иначе не са свързани. Например петък и 13 заедно придобиват различно качество, когато се падат в един и същи ден.

Той също така казва, че го смята за табу, тъй като

суеверието има негативна конотация,

дори когато някой го използва, за да опише собственото си убеждение.

„Думата табу всъщност е подходяща за този вид суеверие. Защото това е терминът, който означава избягване на установяването на магическа връзка. Хората могат активно да правят магии, за да накарат нещата да се случат, разпознавайки връзките между нещата. Ако обаче те могат да доведат до нещастен резултат, тогава обикновено ги избягваме“, смята той.

Някои хора търсят положителни връзки между нещата, предаде USA Today. Например Китай даде старт на Олимпийските игри през 2008 г. в 20:08 ч. на осмия ден от осмия месец, защото

това число се свързва с късмета.

Друг пример е, когато някой има талисман за късмет или придава по-висока стойност на даден предмет, след като е принадлежал на известна личност, допълва Стивънс.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас