Първи учебен ден: традиции и обичаи по света

Снимка: istockphoto.com

Първи учебен ден: традиции и обичаи по света

Снимка: istockphoto.com
Сподели

Остават броени часове до първия учебен ден и е време да изгладите отново униформата и да подготвите ученическата чанта на вашето дете. Всяка година, през септември, милиони момичета и момчета тръгват на училище, изпълнени с жажда за нови знания и нетърпение за нови приятелства.

Помня първия си учебен ден, сякаш беше вчера. Рано сутринта мама ми плетеше плитки и накрая ги завърза с бяла панделка. За малко да закъснеем, добре, че всичко беше приготвено предварително. Преди да тръгнем, изсипа купа с вода и здравец пред краката ми, за късмет. Когато прекрачих прага на училището, бързах да поднеса букет от гербери на госпожата. След това се наредих на спортното игрище, за да наблюдавам как вдигат българското знаме и да пея химна.

Това е на пръв поглед едно обикновено събитие, но начинът, по който се отбелязва и възприема е различен по света. От тържествените речи до топлите празненства, нека разгледаме какви обичаи и традиции се спазват в различните държави.

Германия
Снимка: Barbara Neveu / Shutterstock

В Германия, когато децата започват началното училище, родителите правят всичко възможно да направят този момент специален и незабравим. За целта те приготвят така наречената на немски „schultüte“, известна също като „zuckertüte“ на изток — голяма фунийка от картон или пластмаса, пълна с приятни изненади.

При старта на новата учебна година родителите подаряват на децата тези фунийки, пълни със сладкиши, играчки и различни училищни пособия. Това е начин да направят връщането в училище по-весело и мотивиращо за тях.

Относно церемонията, след като директорът произнесе приветствената реч, по-големите ученици представят специално подготвено шоу, включващо песни и стихотворения, подобно на това в България.

Франция
Снимка: weezevent.com

Във Франция началото на учебната година често се възприема като ден като всички останали и не се отдава особено внимание. Дали този ден ще бъде отбелязан по специален начин зависи от региона и местните инициативи. Някои училища организират обяд с учителите, а през септември и октомври се провеждат забавни дейности за сплотяване на учениците, освен в сряда, която е неучебен ден.

По случай началото на първия семестър в университетите се организират специални лагери или вечери на интеграцията за новите студенти, включващи танци, музика, много игри сред тях и замерване с боя, сметана и други.

Япония
Снимка: istockphoto.com

В Страната на изгряващото слънце новата учебна година започва през април, точно когато вишневите дървета цъфтят, и хората се събират, за да се насладят на красотата им – традицията наречена hanami“, или „гледане на цветя“. Твърди се, че са избрали този красив период да съвпада с откриването на всички училища и университети, тъй като символизира надежда и благоденствие.

Първият учебен ден в Япония започва с церемония, изпълнена с тържественост и уважение. Учениците с гордост обличат униформата си и разменят поклони с учителите и директора.

Освен униформите, децата носят и своята първа randoseru“– твърда кожена чанта, характерна за японските ученици. Традиционно червена за момичетата и черна за момчетата, днес тя може да бъде намерена в различни цветове в магазините.

Китай
Снимка: Zhu Xingxin/for China Daily

В Китай началото на учебната година винаги се отбелязва на 1 септември, както в много други държави от Западна Европа, като Франция, Луксембург и Белгия. Разликата е, че дори ако датата се пада през уикенда, училището започва на същия ден, без отлагане за понеделник.

Церемонията следва стриктен ритуал. Тя започва с вдигане на националното знаме, след което учениците и учителите изпълняват националния химн. Следват речите на учителите, които вдъхновяват и мотивират учениците за предстоящата учебна година. Празничната програма завършва с гимнастическа сесия под музика, в която учениците изпълняват синхронни движения в редица.

Интересен факт е, че националния химн не се изпълнява само на първия ден от учебната година в Китай. В много училища този ритуал се повтаря всяка понеделник сутрин или дори ежедневно. Целта е да се засили чувството за национална гордост и идентичност.

Индия
Снимка: Getty Images

В Индия първият учебен ден е изключително специален и уникален. На този важен ден се извършва индуистки ритуал, символизиращ момента, в който детето е готово да започне училище. Този ритуал се счита за второ раждане и носи дълбок поетичен смисъл.

Церемонията започва с вдъхновяващи речи от учителите, които насърчават децата да се трудят усърдно. Основната разлика от традициите в други части на Азия е, че вместо да се пее националният химн, родителите и децата отдават почит на Сарасвати – богинята на знанието.

Първият учебен ден в Индия не е просто академично събитие, а свещен празник, изпълнен с дълбоки ценности. Той подчертава значението на знанието и духовното израстване, като образованието се възприема като нещо свято и изключително важно.

Саудитска Арабия 
Снимка: Reuters

В Саудитска Арабия началото на новата учебна година обикновено започва в края на август или началото на септември и продължава три дни. През този период програмата е насочена към празнични събития и е изцяло посветена на запознанства и общуване. Младите хора имат възможност да се опознаят и да създадат нови приятелства още от самото начало, преди да се концентрират върху учебните предмети.

За разлика от традицията у нас, където новодошлите поднасят букети на учителите, тук традицията е обратната – учителите сами поднасят цветя на учениците и дори им носят лакомства. Тази топла и гостоприемна атмосфера има за цел да създаде приятелска и уютна среда, в която учениците да се чувстват добре дошли и мотивирани за новата учебна година.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас