Първият подводен музей пази коралите със статуи на божества

Снимка: AFP / LUIS ACOSTA

Първият подводен музей пази коралите със статуи на божества

Снимка: AFP / LUIS ACOSTA
Сподели

В колумбийската част на Карибско море един любопитен подводен музей има за цел да помогне за опазването на кораловите рифове, застрашени от туризма и изменението на климата. Това съобщи Le Figaro.

Двадесет и пет статуи с височина до 1,5 метра привличат гмуркачите, които се впускат в сините води на райския остров Исла Фуерте. Той е с площ 3 км2 и 3000 жители в североизточния департамент Боливар.

На дълбочина между шест и осем метра под вълните – предколумбовият им стил и изобилието от корали, които ги покриват, ги правят да изглеждат като потънали кораби на хиляди години.

,,Когато видях влошаването на състоянието на естествените рифове на острова, открих в този художествен проект възможност за защита и стимулиране на кораловия живот, разказва пред AFP Татяна Орего, създателка на инициативата, известна като MUSZIF, през 2018 г.

Сега скулптурите са убежище за кораловите рифове, които през годините са били увредени от туризма и повишаването на температурата на водата. А под водните маси фигурите, създадени от двама местни скулптори или грънчари, се превръщат в „идеален субстрат“ за растежа на нови корали.

По данни на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) от началото на годината по света наблюдават масово избелване на коралите. Една от основните причини са  рекордните температури на океана.

Снимка:Pixabay

В Колумбия има корали с площ, равна на 100 000 футболни игрища. Според Министерството на околната среда обаче

70 % от тях вече са загубили цвета си.

Първоначално създателят на този уникален музей – първият подводен музей в Колумбия е посял парчета корали върху глинените скулптури.  След това коралите са започнали спонтанно да “колонизират статуите“, отбелязва Татяна Орего. Цветни петна покриват фигурите на предколумбови вождове и божества, между които на зигзаг се движат разноцветни риби.

Вдъхновена от творбите на британския скулптор Джейсън Тейлър, потопени в морето край бреговете на Мексико, г-жа Орего се заема да намери местни творци, за да създаде свой подводен музей. Така тя се запознава с Уго Осорио и Педро Фуентес, местни грънчари, специализирали в оформянето на кал, която добиват ръчно от близкото блато.

Техните скулптури имитират творенията на народа зену, който е обитавал тази част на колумбийското Карибско море преди испанското завоевание. 48-годишният г-н Фуентес обяснява докато оформя черната глина, смесена с пясък:

„Нашите предци също са изработвали керамика. Всичко идва от нашите корени (…) Майка ми също прави малки фигурки“,

Техните „идоли“ и други фигури напомнят за майчинството и лова – точно както са правили зену, обясняват те. Така те си припомнят фигури, намерени по време на археологически разкопки, в които са участвали като млади по хълмовете около блатото.

Местните грънчари признават, че са продали стотици предколумбови предмети на търговци. След това те са ги предлагали на завишени цени в Богота или в чужбина.

„Това е голяма тъга. Нашето наследство е изгубено.

Опитваме се да го възстановим, но това вече не е възможно“, обяснява Уго Осорио.

Понастоящем музеят посреща малко над 2000 посетители годишно, включително туристи, водолази и любители на гмуркането. Това е „алтернативно място за посрещане на туристи и за да не се претоварват естествените рифове, които вече са претоварени“ според думите на г-жа Орего.

Снимка: Luis ACOSTA / AFP

На места като Исла Фуерте, където туризмът се разраства през последните години, човешките дейности застрашават кораловите рифове още повече. Някои любопитни хора откъсват парчета корали, за да ги върнат на повърхността. На други места щетите се причиняват от неволни действия и пляскане с плавници, които увреждат тази крехка екосистема. Екипът от реставратори подчертава: „Хората не разбират, че коралите са живи същества“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас