Рядката комета приближава тази вечер към България

Снимка: NASA

Рядката комета приближава тази вечер към България

Снимка: NASA
Сподели
C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) е ярка комета, открита в началото на 2023 г. и предизвика голям интерес сред астрономите от НАСА. Тя ще се наблюдава с висока яркост към края на лятото и през есента на 2024 г. Последното ѝ приближаване до Земята е било преди 80 000 години.
Снимка: iStock

Tsuchinshan-ATLAS премина през перихелия си на 27 септември, на разстояние 58.4 млн. километра от Слънцето. Сега тя се приближава към Земята и ще бъде най-близо до нас на 12 октомври 2024, на разстояние 70,61 млн. километра, съобщават БТА и БТВ. Тогава се очаква нейната яркост да бъде доста висока – около 0,2 видима звездна величина.

Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски, поясни пред БТА, че от 12 октомври кометата ще започне да се наблюдава ниско над западния хоризонт и за кратко, веднага след свечеряване, около 20:00 ч. за района на София. В този момент тя ще бъде в съзвездието Дева.

„Ще можем да използваме ярката планета Венера като ориентир. Във вечерите след 12 октомври кометата ще се намира на около 25 градуса вдясно и малко по-високо от Венера,“ сподели Маркишки.

Той съветва любителите на астрономията, които искат успешно да наблюдават кометата да избират

места с нисък западен хоризонт.

„Ако наблюдателят има достъп до тъмно място с нисък хоризонт извън града, може да опита да види кометата още на 11 октомври вечерта. Ако не, можете да го наблюдавате на 13 или 14 октомври, когато кометата ще бъде по-високо в небето след свечеряване. На всяка следваща вечер ще можем да наблюдаваме кометата на фона на по-тъмно небе и по-високо над западния хоризонт. С времето нейната яркост ще намалява.“

Той добави, че на 12 октомври вечерта Луната ще бъде във фаза два дни след първа четвърт. Тя ще се намира

над хоризонта в посока югоизток-юг.

Въпреки че тя не би трябвало да пречи на наблюденията на кометата, астрономът подчерта, че един бинокъл може да бъде много полезен за по-добра видимост.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас