Ще изграждаме селища в Космоса с пясък от Марс и Луната?

Снимка: Pixabay

Ще изграждаме селища в Космоса с пясък от Марс и Луната?

Снимка: Pixabay
Сподели

Пясъкът, намерен на повърхността на Марс и Луната, може да бъде превърнат в твърди тухли, които биха могли да се използват за изграждане на бъдещи селища в Космоса. Това установиха учени от Дъблин, съобщава BBC.

Изследователи от колежа „Тринити“ откриха начин за свързване на реголит – повърхностни скали, пясък и прах – заедно с помощта на ниски температури и минимална енергия. Блоковете, изградени с въглеродни нанотръби, имат сравнително ниска плътност. Те обаче показват здравина, близка до тази на гранит, и биха могли да създадат извънземни структури.

Професор Джонатан Коулман, който ръководи изследователския проект, каза, че откритието може да помогне за

ограничаване на количеството строителни материали,

които ще трябва да бъдат транспортирани извън Земята, за да се построи база на Луната.

Когато се изграждат структури в Kосмоса, те ще трябва да използват ограничен материал от земята, тъй като са тежки за транспортиране. Създаването на блокове с реголит и въглеродни нанотръби до голяма степен ще намали необходимостта от транспортиране на строителни материали. Тъй като блоковете провеждат електричество, те могат да се използват и като

вътрешен сензор за наблюдение на структурното „здраве“ на извънземни сгради.

Тези структури ще бъдат построени, за да задържат въздуха, така че възможността за откриване и наблюдение на ранни предупредителни знаци, че блоковете се провалят, е от решаващо значение.

Изследователите смятат, че откритието може да има и практически последици за строителната индустрия на Земята, предаде БТВ. Това се дължи на подобен нано материал, наречен графен. Големи количества от него могат да бъдат смесени с цимента, което от своя страна да увеличи якостта на бетона с 40%.

Това само по себе си намалява необходимото количество за изграждане на конструкции. Понастоящем бетонът е най-използваното вещество в света. Глобалното му производство е отговорно за около 8% от общите емисии на въглероден диоксид в света.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас