Смесват ли се водите на Тихия и Атлантическия океан?

Снимка: Ken Bruland

Смесват ли се водите на Тихия и Атлантическия океан?

Снимка: Ken Bruland
Сподели

Тихият океан е най-големият и най-дълбокият в света. Той обхваща приблизително 165 милиона квадратни километра. Средната му дълбочина е 4280 м. Атлантическият е на второ място с площ от около 107 млн. кв. км и средна дълбочина от 3646 м.

Един въпрос, свързан с тях, вълнува обществото и учените от години – мога ли в действителност водите им да се смесят, или клиповете, въртящи се в онлайн пространството, са истина?

Тихият и Атлантическият океан се смесват

Макар да сме дали отделни имена на океаните на нашата планета, между тях няма граница, а теченията непрекъснато текат между тях и смесват водите им. Все пак всички океани и моретата на планетата имат свои собствени характеристики, пише sciencefocus.com. Така например солеността на повърхността на Атлантическия океан е по-висока от тази на Тихия и Индийския. Водите на Червено и Средиземно море са още по-солени.

Снимка: Andrea Klaussner

Атлантическият и Тихият океан се срещат при нос Хорн – в най-южния край на Чили, Южна Америка. В този район

силно течение пренася водата от запад на изток,

като я влива от Тихия океан в Атлантическия океан.

Пътуването около нос Хорн е изключително опасно и е отнело живота на много хора. Преди построяването на Панамския канал това е бил единственият морски път между Тихия и Атлантическия океан.

Вероятно много от вас за попадали на видеоклипове в интернет, показващи две различни по цвят водни площи. В тях се твърди, че това е мястото, където се срещат Атлантическият и Тихият океан. Истината обаче е, че те показват светла, богата на седименти сладка вода от разтопените ледници, която се среща с тъмна и солена океанска вода в залива на Аляска. С течение на времето теченията и вихрите ги карат да се смесват).

Актуално

Избрано за вас