Суперлуна и комета ще създадат рядък нощен спектакъл на 17 октомври

Снимка: Pixabay

Суперлуна и комета ще създадат рядък нощен спектакъл на 17 октомври

Снимка: Pixabay
Сподели
Октомврийската суперлуна, която ще се наблюдава този четвъртък, е най-близката до Земята за цялата година и ще се съчетае с комета, създавайки рядко срещано небесно зрелище.

Третата от четирите суперлуни за годината ще се намира на около 357 364 километра от Земята, което ще я направи изключително голяма и ярка в сравнение с август и септември. Пълнолунието ще може да се наблюдава в нощта на 17 октомври, съобщават AP и НОВА.

В непосредствена близост до нея ще прелети и комета. Открита през миналата година, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) сега се откроява в Северното полукълбо, след като впечатли звездобройците в Южното полукълбо.

Снимка: Gerald Rhemann

Лунната светлина ще намали видимостта на част от опашката на кометата, но все пак си струва да я наблюдавате след залез слънце, потвърждава Бил Кук от НАСА.

„Повечето астрономи не обичат пълнолунието, тъй като ярката му светлина пречи на наблюдението на други обекти. Затова е малко трудно да се изразим поетично за него, дори и да е най-голямата суперлуна за 2024 г.“, добави той.

Астрономите съветват да направите усилие да видите кометата, тъй като тя може да не се върне отново. Ако пропуснете това голямо пълнолуние, ще имате още един шанс – четвъртата и последна суперлуна за годината ще изгрее на 15 ноември.

Терминът „суперлуна“ е по-скоро популярен, отколкото научен. Той обозначава момент, в който пълната лунна фаза съвпада с особено близко приближаване на Луната до Земята. Такова явление обикновено се наблюдава

три или четири пъти в годината,

в зависимост от променящата се овална орбита на нашия спътник.

Въпреки че суперлуната не променя действителния си размер, тя изглежда по-голяма, а разликата е едва забележима за окото. По-лесно можем да усетим промените в яркостта – суперлуната може да свети до 30% по-ярко от средната осветеност на Луната. Така се създава впечатляващо зрелище в небето.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас