Делата за логото на Nirvana приключват със споразумение

Снимка: ebay

Делата за логото на Nirvana приключват със споразумение

Снимка: ebay
Сподели

Съдебната битка за емблематичното лого с усмихнато личице на Nirvana ще завърши със споразумение. То ще разреши дългогодишните съдебни спорове между групата, модния дизайнер Марк Джейкъбс и бившия дизайнер на Geffen Records, който твърди, че го е създал. Това пише Billboard.

Снимка: Getty Images

В съобщение, подадено във федералния съд на Лос Анджелис във вторник, адвокатите и на трите страни заявиха, че

са приели предложението на медиатор за прекратяване на дългогодишното дело за логото,

което се появява върху безброй тениски и други стоки през годините след смъртта на Кърт Кобейн.

Адвокатите заявиха на съдия Джон А. Кронщадт, че ще оформят споразумението в рамките на 21 дни, а по-късно съдията отмени всички предстоящи изслушвания и други крайни срокове. Условията на сделката не бяха оповестени и всяка от страните не отговори на искането за коментар.

Снимка: Getty Images

Логото на Nirvana е жълто усмихнато личице с изцъклени очи. То се появява за първи път по време на промоцията на албума Nevermind през 1991 г. В крайна сметка дизайнът се превръща в нещо като неофициална емблема на групата и става особено популярен през последните години на фона на вълната от носталгия по 90-те години сред по-младите музикални фенове.

Адвокатите на групата за първи път съдят Марк Джейкъбс през 2018 г.,

обвинявайки дизайнерската къща, че е използвала сходно изображение в линия собствени тениски и други облекла, наречена „Bootleg Redux Grunge“. Те заявяват, че Джейкъбс просто е заменил „Nirvana“ с думата „Heaven“ и е заменил двете очи с „M“ и „J“, но не е променил почти нищо друго.

В първоначалната си жалба адвокатите на Nirvana твърдят, че усмихнатото лице е създадено от покойния Кобейн – това е общоприетото мнение от десетилетия за произхода на логото. Но скоро след завеждането на делото бившият художествен директор на Geffen на име Робърт Фишър се намесва в случая:

„Всъщност автор на щастливото лице е г-н Фишър, а не г-н Кърт Кобейн“.

„Вече 30 години Nirvana извлича огромни печалби от произведенията на г-н Фишър чрез продажбата на широк спектър от продукти“, пишат адвокатите му. „Подпомагана от екип от адвокати и мениджъри, Nirvana успя да направи това без никакво обезщетение за г-н Фишър. Групата фалшиво претендираше за авторство и собственост.“

Снимка: ebay

След като Фишър започва делото, адвокатите на групата твърдо поддържат тезата, че именно Кобейн е създал изображението. Най-малкото, твърдят те, ако Фишър е създал изображението, той го е направил, когато е бил нает от Geffen по това време. Това означава, че това е „работа под наем“ и лейбълът запазва всички права върху изображението.

През декември съдия Кронщадт до голяма степен се съгласява с Nirvana по този въпрос. По-късно Фишър се опита да обжалва това решение, но съдията отхвърли молбата му миналия месец. Той заявява, че ще трябва да изчака, докато Nirvana и Марк Джейкъбс започнат съдебен процес, за да подаде жалба.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас