Задържаха режисьорите Беноа Жако и Жак Доайон по обвинения в изнасилване

Снимка: BestImage

Задържаха режисьорите Беноа Жако и Жак Доайон по обвинения в изнасилване

Снимка: BestImage
Сподели

Режисьорите Беноа Жако и Жак Доайон, които от няколко месеца са обвинявани от актрисата Жудит Годреш и други жени в сексуално насилие, бяха задържани от полицията в Париж, съобщи АФП.

Двамата мъже оспорват обвиненията. В понеделник сутринта те са пристигнали в Регионалната дирекция на съдебната полиция в Париж, придружени от адвокатите си.

Беноа Жако „най-накрая ще може да се изкаже пред съда“, каза адвокатът му Жулия Минковски. Тя осъди полицейското задържане, защото „би трябвало да се вземе решение за свободно изслушване“.

За Мари Дозе, адвокат на Жак Доайон, „нито един от правните критерии не може да оправдае тази мярка на полицейско задържане, 36 години след събитията, описани от Жудит Годреш“. 

Според запознати източници двамата може да са задържани за очна ставка с обвинителките, сред които е Годреш. 

В началото на февруари тя предизвика нова буря във френското движение #Аз също, като

подаде жалба срещу Беноа Жако за изнасилване

и срещу Жак Доайон за сексуална агресия.

Беноа Жако и Жудит Годреш имат връзка от пролетта на 1986 г. Те живеят заедно,  докато се разделят през 1992 г. За актрисата това е била връзка на „господство“ и „извращение“.

Две други актриси са подали жалби срещу Беноа Жако, пише БТА. Жулия Рой, която е с 42 години по-млада от него и се е снимала в четири негови филма между 2016 и 2021 г., е подала жалба за сексуална агресия в „контекст на

насилие и морални  ограничения, продължили няколко години“,

според източник, близък до случая. Актрисата Изилд Льо Беско също подаде жалба в края на май за изнасилване.

Жудит Годриш обвинява Доайон, че я е „опипвал“ по време на непланирана сексуална сцена на снимачната площадка на филм през 1989 г. Тогава е  тя е била на 15 години и е имала връзка с Беноа Жако. Изилд Льо Беско също казва, че е трябвало да търпи ухажванията на Жак Доайон по време на работни сесии. Актрисата Ана Муглалис обвинява режисьора, че я е целунал насила в дома му през 2011 г.

Тази нова вълна от обвинения във френското движение #Аз също разбуни френското кино в началото на 2024 г. и засенчи церемонията на наградите „Сезар“ и филмовия фестивал в Кан.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас