Изкуството може да промени света

Judy Chicago/Artists Rights Society (ARS)

Изкуството може да промени света

Judy Chicago/Artists Rights Society (ARS)
Сподели

Докато извънредната ситуация с климата застрашава природата, творбите на Джуди Чикаго дават гласност на този глобален проблем. Тя се присъединява към великата традиция на жените, които използват изкуството, за да влияят на законовите промени. Това казва Кати Хесел в The Guardian. Когато се замислим за това кой е дал гласност на жените в борбата им за право на глас или в битката им за легализиране на абортите, хората на изкуството често са били сред първите. Художниците не само са улавяли политическите промени –

тяхната работа е променяла посоката на важни разговори.
Judy Chicago/Artists Rights Society (ARS)

Понякога те дори са променяли закони. Изображенията на Паула Рего на жени, които правят опасни незаконни аборти,

помогнаха да се промени общественото мнение

на референдума в Португалия през 2007 г. за легализиране на тази практика. Едноименният спектакъл Prima Facie на Сузи Милър, посветен на жена адвокат и оцеляла от сексуално насилие. Той разкрива недостатъци в закона по отношение на жертвите на изнасилване. Спектакълът оказва влияние на висш британски съдия да преработи указанията, които се четат на съдебните заседатели по време на делата за изнасилване.

Изкуството и художниците могат да имат огромно влияние.

В момента извънредната ситуация, свързана с климата, е една от най-неотложните кризи, пред които е изправен светът. В Обединеното кралство 2022 г. и 2023 г. бяха най-горещите години в историята. Оценката на риска от изменението на климата в Обединеното кралство през 2022 г., съществуват все по-големи рискове за животновъдството, здравето на почвата, навиците за пресни води, хранителните вериги, човешкото здраве и благосъстояние.

Как художниците могат да подтикнат към разговори и да убедят хората да предприемат действия във връзка с тези проблеми?

През 1984 г. Агнес Денес обръща внимание на капиталистическата алчност и пропастта между градската и селската среда. Тя засажда и прибира реколтата от два акра пшенично поле в Батери парк, Манхатън. В продължение на четири месеца тя подчертава лошото управление по въпросите за земята и обръща внимание на

„неправилно подредените ни приоритети и влошаващите се човешки ценности“.

Серията рисунки на Джуди Чикаго „Краят“: A Meditation on Death and Extinction, част от настоящата ѝ изложба в Serpentine в Лондон, изобразява флора и фауна, застрашени от изчезване, давайки глас на природата, която бавно бива погълната от тази криза.

Въпреки че е важно всички творци да документират случващото се, са необходими и спешни действия. Например Murmur е инициатива за климата и схема за предоставяне на безвъзмездни средства. Там настояват за декарбонизация на изкуствата и музикалната индустрия. Въпреки че някои творци отдавна вършат тази работа, за тях е важно да използват влиянието си,  твърди авторката в The Guardian. Както подчертава основателката на инициативата Виктория Сидъл, бивш директор на панаира за изкуство Frieze:

„Изкуството и художниците имат особена сила да вдъхновяват хората“.
Снимка: Paula Rego Estate & Ostrich Arts Ltd Courtesy Ostrich Arts

Тъжно е, че се нуждаем от тези организации. Но тяхното съществуване е резултат от опасната липса на активност от страна на сегашните правителства.

В събота в Лондон започна Седмицата на действията за климата. Тя изпълни града със събития и дискусии за това как можем да се справим по-добре.

В тези времена трябва да използваме всички ресурси, които можем,

за да променим разговора и да предприемем действия. Подобно на Сузи Милър, която променя посоките на съдиите, или на Паула Рего, която влияе на португалското законодателство, изкуството може да бъде мощен инструмент. Но отделните хора, лидерите и организациите също трябва да използват своето влияние.

Последвайте ни в:

Актуално