Как в Испания „обучават“ бактерия да помага при реставрация?

Снимка: REUTERS

Как в Испания „обучават“ бактерия да помага при реставрация?

Снимка: REUTERS
Сподели

През 2008 г., когато испанският микробиолог Пилар Бош търси тема за докторантурата си, тя попада на статия, в която се предлага бактериите – нейната област – да се използват за реставрация на произведения на изкуството. Това пък е областта, в която работи майка ѝ, пишат Reuters.

В същия момент майка ѝ – Пилар Ройг – се бори за реставрация на рисунки от XVIII в. на Антонио Паломино в една от най-старите църкви в третия по големина град в Испания – Валенсия.

Особено трудно ѝ е да премахне лепилото,

което е използвано за сваляне на стенописите от стените на църквата „Сантос Хуанес“ по време на реставрацията през 60-те години на миналия век.

Снимка: REUTERS

„Майка ми имаше много труден за решаване проблем и аз намерих статия за

бактерии, използвани за почистване на фрески в Италия“,

казва 42-годишният Бош.

Тя защитава докторската си дисертация по този проект. Повече от десетилетие по-късно дъщеря и майка обединяват усилията си по проект на стойност 4 млн. евро, финансиран от местни фондации, за използване на някои от техниките за възстановяване на произведения на изкуството във Валенсия.

Снимка: REUTERS

Микробиологът обучава бактериите, като им дава проби от лепилото, направено от животински колаген.

След това бактериите естествено произвеждат ензими за разграждане на лепилото.

След това екипът на семейството смесва бактериите с естествен гел на основата на водорасли и го разнася върху рисунките. Те са били свалени от стените през 60-те години на миналия век, след което са били заковани обратно, все още покрити с лепило.

Снимка: REUTERS

След три часа гелът се отстранява и се появяват картини без лепило.

В миналото работехме по ужасен ръчен начин –

с топла вода и гъби, което отнемаше часове и увреждаше картината“, казва 75-годишният Ройг. Нейните баща и дядо, както и други роднини, също са работили в областта на консервацията на изкуството.

Снимка: REUTERS

Бош е използвала бактериите и в проекти за реставрация в Пиза и Монте Касино в Италия и в Сантяго де Компостела в Северна Испания. В момента тя обучава групи от друг вид бактерии, които да почистват стените от графити, изрисувани със спрей.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас