Какво още не знаем за Джордж Лукас и неговите „Междузвездни войни“

Снимка: The Independent

Какво още не знаем за Джордж Лукас и неговите „Междузвездни войни“

Снимка: The Independent
Сподели

Не е нужно да сте супер фен на „Междузвездни войни“, за да знаете кой е Джордж Лукас. Прочутият режисьор, който е известен и с това, че е създал историята на поредицата за Индиана Джоунс, е едно от най-големите имена в Холивуд вече повече от 40 години.

Джордж Лукас и Харисън Форд; Снимка: PhotoFest

Той е основател и председател на „Лукасфилм“, преди да го продаде на „Уолт Дисни“ през 2012 г. Лукас е един от най-успешните във финансово отношение режисьори в историята и е

номиниран за четири награди „Оскар“.

Лукас лично е режисирал или замислил десет от 100-те най-печеливши филма в северноамериканския боксофис, коригирани спрямо инфлацията на цените на билетите. Лукас е смятан за една от най-значимите фигури на движението „Нов Холивуд“ през 20 век и за пионер на съвременния блокбъстър. Въпреки това през по-голямата част от кариерата си той остава независим режисьор, далеч от Холивуд.

Снимка: The Independent

На днешния 14 май режисьорът навършва 80 години и по този повод ви представяме интересни факти за него и едно от най-известните му творения – „Междузвездни войни“.

Снимка: Everett Collection
Предлагал е „Междузвездни войни“ на всяко студио

В началото на разработката на „Междузвездни войни“ Джордж предлага „Междузвездни войни“ на всички големи филмови студия и

всички те го отхвърлят.

Космическите филми нямаха добра репутация през 70-те години, а идеята за момче, което се бие до странно куче и стар космически магьосник, е твърде детска за някои от студиата. Джордж никога не се отказва и, накрая, представя на 20th Century Fox идеята за „Междузвездни войни“ и в крайна сметка получава „Да!“.

 

Оригиналното име на „Междузвездни войни“
Снимка: Lucasfilm

Какво ще кажете, ако ви кажем, че „Междузвездни войни“ не винаги се е наричал „Междузвездни войни“? Е, това е истина. Първоначалното име на „Междузвездни войни“ е „Приключенията на Люк Старкилър“. Това е оригинална история на Джордж Лукас, с напълно различни герои и подобен сюжет, който с много години обмисляне и развитие в крайна сметка се превръща в историята, която всички обичаме сега.

 

Джордж Лукас е замесен в „Мандалорианецът“
Снимка: Lucasfilm

Една от най-значимите причини, поради които „Мандалорианецът“ е толкова добър и се усеща като „Междузвездни войни“, е, че

изпълнителният продуцент Джон Фавро е ангажирал Джордж Лукас със сериала.

Фавро се е консултирал с Лукас по някои въпроси, което сигурно му е помогнало да разбере как да направи така, че сериалът да наподобява „Междузвездни войни“.

 

Групата NSYNC имат епизодична роля в „Епизод II – Клонираните атакуват“
Снимка: L. Busacca

Популярната момчешка банда е поканена да се появи за кратко като джедаи в Епизод II единствено с цел да удовлетвори дъщерите на Джордж Лукас. Но, уви, те така и не се появяват на големия екран, тъй като сцената е изрязана от финалната версия.

 

Цветовете на светлинните мечове са имали значение
Снимка: Lucasfilm

В по-ранните времена на джедаите за разграничаване на ранговете са се използвали различни цветове. Светлинните мечове, изработени със сини или зелени кристали, показвали дали джедаят е пазител или консул. По-екзотичните цветове се изработвали с кристали, които се намирали много трудно, и често се предавали от поколение на поколение. В по-късните години това разграничение отпаднало от практиката на джедаите.

 

В „Империята отвръща на удара“ има най-много стоп-моушън анимация

Стоп-моушън анимацията със сигурност е дълъг и изтощителен процес, тъй като цял ден работа обикновено се изразява в създаването на само пет секунди филм. В оригиналната трилогия „Междузвездни войни“ има много стоп-моушън, но не толкова много, колкото в Епизод V, най-вероятно заради сложните сцени с AT-AT в битката при Хот. Усилената работа обаче се отплаща, а специалните ефекти са актуални и днес.

 

Заснемането на първата сцена отнема три часа

Едно от най-разпознаваемите филмови въведения в историята няма да отнеме никакво време да бъде изработено с днешните технологии. Но през 1977 г., когато се снима „Нова надежда“,

ефектът е създаден с помощта на жълти букви с ширина два метра

върху черен хартиен фон с дължина шест метра. След това е използвана камера, която бавно преминава над тях, и резултатът ни дава ефекта, който сме свикнали да очакваме във всички филми.

 

Йода и Мис Пиги от „Мъпетите“ се озвучават от един и същи човек
Снимка: Lucasfilm

Франк Оз, кукловод, актьор и режисьор от английски произход, озвучава Йода и Мис Пиги, както и други екранни икони като Чудовището Куки, отново от „Мъпетите“.

 

Значението на името Йода
Снимка: Lucasfilm

Йода е санскритската дума за „воин“. Всъщност, това изглежда е предмет на дискусия – може да се основава и на

еврейската дума Yode’a, „този, който знае“.

В ранните чернови на сценария той всъщност се казва Бъфи, преди да бъде променен на Минч Йода, а накрая – просто Йода. Видът му никога не е бил назован.

 

Джеймс Ърл Джоунс записва всичките си реплики за Дарт Вейдър за един ден
Снимка: Lucasfilm

Всъщност на Джоунс са му били необходими само 2 часа и половина, за да завърши работата по оригиналния филм. За услугите му са платени 7500 долара (или 3 хил. долара на час) – никак не е зле, като се има предвид, че

Харисън Форд е получил 10 000 долара за цялото си изпълнение

в „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“. Впоследствие Джоунс обяснява, че „Вейдър е човек, който никога не е научил красотите и тънкостите на човешкото изразяване… Затова разбрахме, че ключът към моята работа е да го държа в много тясна зона на изразяване – това беше тайната“.

 

Кари Фишър удря Оскар Айзък повече от 40 пъти… на първия снимачен ден
Снимка: Walt Disney

По Дамерон (Оскар Айзък) се противопоставя на заповедите на генерал Лея Органа (Кери Фишър) в „Последните джедаи“, но не без последствия. Айзък разкри в интервю за Стивън Колбърт, че сцената, в която Лея понижава По, е била трудна за изпълнение, което е довело до това, че покойната актриса е ударила по-младия си колега повече от 40 пъти. Каква чест.

Актуално

Избрано за вас