Катедралата в Руан в пламъци

Снимка: AP

Катедралата в Руан в пламъци

Снимка: AP
Сподели

Шпилът на катедралата в Руан, Северна Франция се запали в четвъртък, съобщи Ройтерс, цитирани от БТА. Огнеборци казаха, че са в процес на овладяване на пожара. По-рано телевизионни кадри показаха как гъст тъмен дим се издига от сградата.

Снимка: AP

„Стигнахме до мястото на огъня преди около половин час и сме в процес да се уверим, че пламъците са потушени. Все още имаме нужда от време, вероятно час или повече, за да се уверим, че няма огнища в района“, каза ръководителят на противопожарната бригада Стефан Гуезек пред няколко телевизионни канала. Кадрите в 14:05 часа българско време показаха, че

дим вече не се издига от шпила на храма.

Ръководителят по противопожарната бригада посочи, че 70 огнеборци и близо 40 пожарни коли участват в операцията.

Снимка: AP

Бижу на френската средновековна готическа архитектура, катедралата датира от 12-и век. Многократно е рисувана от импресиониста Клод Моне през 19-и век, което разширява световната й слава.

Телевизионни кадри по-рано през деня показаха как минувачи по улиците край катедралата гледат ужасено към тъмния дим, които се издига в небето от шпила ѝ. На най-новите кадри от мястото дим все още се вижда през процепите на бялото покривало на скелето около шпила, но от него вече не се издига тъмен стълб дим. По-ранните материали напомняха на опустошителния пожар в катедралатаНотр Дам“ в Париж през 2019 г., който също започна при ремонтни дейности.

През април тази година пожар опустоши и Старата фондова борса в Копенхаген, една от значимите исторически забележителности в датската столица и доведе до рухване на шпила й. Големи части от външните й стени също рухнаха.

Префектурата в Руан съобщи, че катедралата е евакуирана и около сградата е установен санитарен кордон. Оттам добавиха, че няма данни за жертви, а размерът на щетите все още не е изяснен.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас