Конспирация или ужасяващ план? Смъртта на Даяна e забулена в мистерия

Снимка: Getty Images

Конспирация или ужасяващ план? Смъртта на Даяна e забулена в мистерия

Снимка: Getty Images
Сподели

Вечерта на 31 август 1997 г. е една от най-черните за Великобритания. Никой дори не подозира, че след няколко часа ще чуе в късните новини за тежка катастрофа в Париж, в която принцеса Даяна е загинала. За мнозина това е тежка и жестока трагедия, но за много други има редица конспирации, в които започват да вярват. Официалната версия на случилото се, поне след редица експертни гледни точки е, че Даяна е станала жертва на пиян шофьор.

Снимка: Tim Graham

И до днес има теории, които живеят свой собствен живот и повдигат нови и нови въпроси. Повечето конспирации идват директно от Мохамед ал-Файед, който говори за операция Операция Пагет, коствала милиони лири на британските граждани. Разследването на всички конспирации завършва след години и открива, че всички тя са лишени от смисъл и нямат никаква основа, на която да стъпят. Официалната версия, пише Guardian, е практически лошо стечение на обстоятелствата и един жесток инцидент.

Докладът е разгледал повече от 175 теории, развити през следващите години.

Според Мохамед ал-Файед, принцеса Даяна е била убита, защото е забременяла от неговия син Джорджи. Негово мнение е, че короната не можела да приеме това като идея – британска принцеса да бъде във връзка с египтянин. На база всичко това, английските специални служби са мислили вариант за премахването на Даяна. Само няколко седмици по-рано, британските таблоиди изразяваха точно такова съмнение, че принцесата може би крие една много особена тайна.

Снимка: Getty images

Тази версия рухва малко по-късно, когато патолозите правят кръвни тестове на принцесата. Следи от бременност не са открити и при двата направени теста.

Втора популярна версия е, че

принцесата очаквала да бъде убита

от правителството или короната. Няма точно посочен виновник, все пак говорим за теория, а не за доказана версия. Един от създателите на въпросната версия за гибелта на принцесата, е нейният бивш иконом – Пол Бюрел. Преди да се разделят, принцесата му оставила писмо, което да пази за нея. Писмото гласи следното:

Снимка: Anwar Hussein Collection

„Седя тук на бюрото си днес през октомври, копнеейки да бъда прегърната и окуражена, да остана силна и да държа главата си високо. Тази част от живота ми е най-опасна. Планират инцидент с колата ми, проблеми със спирачките и сериозна травма на главата, която да отвори пътя на Чарлз да се ожени повторно“.

Писмото със сигурност изглежда плашещо, но има една подробност. Във времето на писане на писмото Даяна е имала проблеми с автомобила си. Нейният бодигард е загинал при съмнителни обстоятелства и тя самата започва да си мисли, че някой се стреми да я премахне.

Разследването бързо посочва още, че лимузината на Диана се е движела твърде бързо, докато скоростта на папараците, практически не би могла да се вдигне толкова високо, особено след като повечето се движат на скутери.

Вниманието се насочва и към шофьора Хенри Пол. Той е бил директор на сигурността в хотел Риц в Париж. Конспираторите смятат, че той е взел пари и от друга организация. Според разследващите, както и по-късните анализи на катастрофата, Хенри Пол не е управлявал под влиянието на алкохол или други упойващи вещества. Конспираторите са категорични, че има дори размяна на проби, за да се скрие истината.

След проверка на всички посочени твърдения, Хенри Пол излиза с положителна алкохолна проба. Въпреки твърденията, че не обичал да пие, мнозина си спомнят, че често е разпускал в барове.

Снимка: Getty Images

Съществува и версия, че лимузината на Даяна е била саботирана. Автомобилът е бил проверяван няколко пъти и не показва абсолютно никакви следи за това. Очевидци разказват, че са го виждали да се движи бързо, но никой не може потвърди каква е точната скорост. Твърденията, че папараците са заслепявали шофьора, също не са много адекватни. Изследванията показват, че

нито една светкавица не може да премине през гланцирани и затъмнени стъкла

на луксозната лимузина на принцесата. Тази версия се оказва чиста конспирация.

Снимка: Getty Images

Друга теория на конспирацията е, че лекарският екип умишлено е отказал да лекува принцесата и я оставя да умре, пише dir.bg. Мнозина допълват, че тя не е закарана в най-близката болница, Една от причините за съществуването на тази теория е, че френските парамедици работят по друг кодекс, спрямо своите британски колеги. При тях е важно да предоставят първа помощ на място, а едва тогава да тръгнат към болницата.

Промяна на установения ред означава, че всички парамедици, пристигнали на инцидента, трябва да се откажат от своята етична клетва, за да угодят на конспираторите – елемент, който остава практически невъзможен. Няма как да има гаранция дали Даяна е можела да оцелее в болницата или докато получава помощ на място.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас