Кои са атракциите в Дисниленд, които вече не може да посетите

Снимка: Walt Disney Archives

Кои са атракциите в Дисниленд, които вече не може да посетите

Снимка: Walt Disney Archives
Сподели

Дисниленд е място на сбъднати мечти. Малки и вече пораснали деца имат възможност да попаднат в един магичен свят, да се срещнат с любимите си анимационни герои и да създадат спомени за цял живот.

Забавление, атракции, сувенири и вкусна храна –

това са ключовите съставки, които правят Дисниленд притегателна сила.

Снимка: Walt Disney Archives

Паркът е създаден преди почти 70 години от Уолт Дисни. И въпреки че откриването на първия парк не е минало точно по план, оттогава Дисниленд приема милиони посетители и се е разраснал в САЩ, Европа и Азия. В момента има шест тематични парка по целия свят.

В много отношения Дисни се е превърнал в златен стандарт за развлечения, говорейки за тематичните паркове.

Времето лети и колкото и да не ни се иска вечните филми на Дисни остаряват.

Атракциите в Дисниленд също губят своята актуалност с появяването на нови филми.

Все пак площта на атракционния парк не е безкрайна и ако искат да вървят с времето и да привличат младата аудитория Дисни трябва да подменят атракциите си. Иначе биха се превърнали от парк за забавления в музей, пазещ само спомени от друга епоха.

И така кои са част от атракциите, които вече не можете да видите и посетите в Дисниленд.

The Great Movie Ride: 1989-2017
Снимка: Theme Park Tourist

Заменена през 2020 г. от „Runaway Railway“ на Мики и Мини, „The Great Movie Ride“ някога е била неизменна част от Холивудските студия на Дисни и е послужила като вдъхновение за този парк, посветен на филмите и шоубизнеса.

Снимка: Kelsey Garcia

Атракционът превеждаше гостите през сцени от известни филми като „Мери Попинз“, „Похитителите на изгубения ковчег“ и „Магьосникът от Оз“.

The Great Movie Ride е затворено на 13 август 2017 г., превръщайки се в последната атракция от деня на откриването на парка, която е затворена окончателно.

 

Rocket Jets: 1967-1997
Снимка: Gene Spesard

Всъщност „Rocket Jets“ е заместител на подобна атракция, наречена Astro-Jets, но сме я включили тук, защото е имала много по-дълъг период на експлоатация. „Rocket Jets“ е въртяща се атракция, подобна на добре познатата атракция Dumbo.

Снимка: Werner Weiss

След закриването ѝ през 1997 г. Дисниленд построява ново въртящо се ракетно влакче, наречено Astro Orbitor.

Снимка: Valyrian Wildfire

Но заместителят е бил твърде тежък, за да се построи точно на същото място като „Rocket Jets“, затова е преместен на входа на Утреландия на нивото на земята.

 

PeopleMover: 1967-1995
Снимка: Los Angeles Magazine

Tomorrowland или Утреландия е една от многото „тематични земи“ в Дисниленд. Имено на посетителите, които искаха да изживеятУтреландия с по-спокойно темпо, влакчето PeopleMover беше любима атракция. Открит в Дисниленд през 1967 г., влакът с бавно движещи се коли беше перфектният вариант за пътниците, които не търсят интензивно пътуване.

Снимка: Disney
Влакчето PeopleMover се движи непрекъснато над Утреландия,

като от време на време преминава директно през различните атракциони в района. Докато се возят посетителите научават и допълнителна информация за атракционите, покрай които преминават.

 

The Skyway: 1956-1994
Снимка: Werner Weiss

Когато Дисниленд е открит за пръв път, паркът е много по-голям, отколкото много посетители са свикнали, и

на гостите не им харесва, че трябва да изминат голямо разстояние,

за да се насладят на всичко, което предлага. Поради тази причина една година по-късно, през 1956 г., е открита The Skyway между Страната на фантазиите и Утреландия.

Снимка: Fred M. Nelson

The Skyway представлява асансьор с въжени линии, които пътуват непрекъснато между двете земи. Докато преминава от единия до другия край на парка, тя минава директно през планината Матерхорн, което дава на пътуващите уникална перспектива към атракцията.

След като работи почти 40 години, през 1994 г.

The Skyway е затворена окончателно поради опасения за безопасността,

свързани с изхабяването на метала. Станцията в Утреландия е разрушена скоро след спирането на атракциона, а станцията в Страната на фантазиите остава до 2016 г., когато се налага да бъде премахната за изграждането на Galaxy’s Edge.

 

Rocket to the Moon/Flight to the Moon: 1955-1992
Снимка: Charles R. Lympany

Базираната в Утреландия атракция „Ракета до Луната“ е открита през 1955 г., по-малко от седмица след откриването на Дисниленд. Оригиналната атракция е разположена под огромен футуристичен космически кораб и отвежда гостите на пътешествие далеч от Земята в открития космос. Ездачите са седнали на седалки, заобиколени от няколко централни екрана, които показват пътуването им в космоса.

Снимка: Disney Parks Blog

През 1967 г., когато Съединените щати започват да осъзнават, че

пътуването до Луната може да бъде реална възможност,

атракцията е преобразена в „Полет до Луната“. Той е подобен на оригиналния атракцион с няколко малки промени,

Снимка: Disney

Въпреки това идеята на „Полет до Луната“ се оказва остаряла и неактуална, след като са осъществени истински кацания на Луната, и през 1975 г. тя е преработена за последен път, за да се превърне в „Мисия до Марс“. Атракцията отново напомня първите две версии, но сега пътниците предприемат симулиран полет до Марс.

„Мисията до Марс“, както и двата ѝ предшественика – „Ракета до Луната“ и „Полет до Луната“, са окончателно закрити през 1992 г. и никога повече не се появяват. Мястото на атракциона е възстановено и в момента там се намира ресторант Pizza Planet.

Снимка: Walt Disney Archives

Това са само малка част от всички заменени през годините атракцини. Все пак макар да изпитваме носталгия по старите Дисни филмчета, не си струва да съжаляваме, че не можем да посетим тези атракции. Всичко изглежда в реда на нещата – старото прави път на новото, а и технологиите се развиват толково бързо, че определено бихме предпочели да ги видим внедрени в различните паркове на Дисниленд.

Какво ли щеше да си каже Уолт Дисни, ако можеше да види парка днес?

Сигурна щеше да бъде доволен, че независимо как изглежда и колко се променя Дисниленд продължава да изпълнява основната си задача – да дарява усмивки и незабравими спомени.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас