Мит ли е правилото за 5-те секунди?

Снимка: Pinterest/home.bt.com

Мит ли е правилото за 5-те секунди?

Снимка: Pinterest/home.bt.com
Сподели

Когато изпуснете храна на пода, хвърляте ли я, или все пак я изяждате? Ако сте като много хора, вероятно ще хвърлите бърз поглед, ще оцените рисковете и може би ще решите да не ядете нещо, което е попаднало там, където кучето спи. От научна гледна точка правилото за 5 секунди предполага, че ако бързо вземете изпуснатата храна от замърсена повърхност, микроорганизмите на тази повърхност няма да имат време да се прехвърлят върху храната ви, пише healthline. В този момент може би се чудите дали правилото за 5 секунди е мит. Краткият отговор е да.

Объркването се крие във факта, че някои среди и повърхности са по-безопасни от други. Въпреки че съществуват много малко проучвания по тази тема, една група изследователи са тествали правилото за 5 секунди. Това, което са открили, може да ви изненада.

Изследователите на Rutgers установиха, че

влагата, видът на повърхността и времето за контакт със земята

допринасят за степента на кръстосано замърсяване. Това, от своя страна, може да повлияе на вероятността да се заразите с хранително заболяване.

Според проучването някои видове храни се справят по-добре от други, когато се изпуснат на пода. И видът на повърхността също има значение. Ето някои ключови констатации от проучването:

Влагата на даден хранителен продукт има пряка връзка със замърсяването, пише БТВ. Например, проучването тества диня, която има високи нива на влага. Изследователите открили, че

има повече замърсяване от всеки друг хранителен продукт,

който е бил тестван. Що се отнася до повърхността, изследователите откриха, че килимът има много ниска скорост на трансфер. Плочките, неръждаемата стомана и дървото имат много по-високи скорости на пренос на микроорганизми.

В някои случаи прехвърлянето на бактерии може да започне за по-малко от 1 секунда.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас