Отиде си художникът Генчо Симеонов

Снимка: СБХ

Отиде си художникът Генчо Симеонов

Снимка: СБХ
Сподели

Отиде си художникът Генчо Симеонов (1931 – 2024). Напусна ни един от доайените на съвременната българска карикатура. Той се отличава с траен принос за нейното развитие и международно признание през последните 50 години. Това съобщиха  от Съюза на българските художници (СБХ), цитирани от БТА.

Поклонението ще се състои на 26 юни от 12:30 часа в църквата „Успение Богородично“ на Централни софийски гробища, отбелязват още те.

Той е възпитаник на първия випуск на Художествената гимназия в София и е един от последните студенти на проф. Илия Бешков в Националната художествена академия. Дългогодишен член е и на СБХ. Генчо Симеонов твори до последните си дни. Той участва във всички национални изложба на българската карикатура, в множество колективни и самостоятелни изяви от 50-те години до днес.

Снимка: presscenters.com

Изтъкнат майстор на сатиричната рисунка с неповторим стил и чувство за хумор, Генчо Симеонов работи активно и в областта на илюстрацията, анимацията и сатиричната живопис. Носител на най-престижните национални и международни награди, неговите произведения в периодичния печат и цялото му творчество остават в съкровищницата на съвременната българска визуална култура“ допълват от СБХ.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас