Пловдив вече има алея на името на Милчо Левиев

Снимка: Ивайло Дернев

Пловдив вече има алея на името на Милчо Левиев

Снимка: Ивайло Дернев
Сподели

Алея на Дановия хълм (Сахат тепе) в Пловдив вече носи името на световноизвестния джаз музикант Милчо Левиев. Милчо беше изключително свободен човек, който винаги казваше, че свободата е вътрешно състояние и никой не ти я дава или взима.

Цялата тази негова същност влезе в музиката му

и всички знаят колко мощна, силна, изразителна и безкрайно различна винаги беше тя“, каза при официалното откриване на алеята съпругата му – известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду. Това предаде БТА.

Снимка: Ивайло Дернев

Нямаше един час от живота ни, в който Милчо да не спомене Панчо Владигеров и Пловдив, разказа Алмазиду. По думите ѝ за него Пловдив е бил началото и края, а градът – постоянната тема на разговор. На последния си майсторски клас в Нов български университет Милчо Левиев прочита няколко страници, които е написал за студентите. В тях творецът говори за свободата, за конформизма, дисциплината, каза спътницата му.

Тя посочи, че все още има традиции в изкуството и музиката, които казват „това трябва да се прави така“. „Милчо искаше да излезем от тези формати и

казваше на децата да свирят това, което не знаят и да предизвикат себе си.

Творенето пред публика за него беше идеология“, допълни Алмазиду.

Снимка: Ивайло Дернев

В края на алеята на Сахат тепе има малка сцена, за която Алмазиду изрази надежда да се превърне в място за концерти.

Днес правим поредната малка стъпка в едно велико начинание – съхраняване на културата за поколенията, каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Снимка: Марица

Със съхраняването на паметта за Милчо Левиев веднага след кончината му се зае неговата спътница, певицата Вики Алмазиду. Като създател на сдружението в памет на музиканта, тази година тя основа и

първото издание на Национален музикален конкурс за млади таланти – пианисти „Милчо Левиев“.

Организатори на конкурса, който се проведе от 6 юли до днес, са Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и Община Пловдив, със съдействието на НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив. Тази вечер в Дом на културата „Борис Христов“ ще се проведе заключителен галаконцерт и официално награждаване на лауреатите и носителите на награди.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас