Почина албанският писател Исмаил Кадаре, носител на „Букър“

Снимка: John Foley

Почина албанският писател Исмаил Кадаре, носител на „Букър“

Снимка: John Foley
Сподели

Албанският писател Исмаил Кадаре почина на 88 години тази сутрин, съобщи Франс прес, позовавайки се на издателя на писателя. Тове предаде БТА.

Г-н Кадарe е починал от сърдечен удар,

уточниха от болницата в Тирана. „Той пристигна „без признаци на живот“, лекарите му направиха сърдечен масаж, но той почина около 8:40 ч. местно време“ (09:40 ч. българско време), съобщиха от болницата.

Кадаре е роден на 28 януари 1936 година в албанския град Гирокастра.

Той е единственият албанец, номиниран няколко пъти за Нобелова награда за литература

и носител на международната награда „Букър“, отбелязва „Албениън дейли нюз“.

Саркастичен етнограф, романист, редуващ гротеска и епос, Исмаил Кадаре изследва митовете и историята на своята страна, за да направи дисекция на механизмите на „универсалното зло“ – тоталитаризма.

Той е международно признат автор, най-известен с романа си „Генералът на мъртвата армия“, публикуван през 1963 г., когато Албания все още е под диктатурата на Енвер Ходжа, една от най-затегнатите диктатури в света.

„Комунистическият ад, както всеки друг ад, е задушаващ“, каза писателят пред АФП в едно от последните си интервюта през октомври. „Но в литературата това се трансформира в сила на живот, сила, която ти помага да оцелееш, да победиш диктатурата директно.“

Литературата „ми даде всичко, което имам днес, тя беше смисълът на живота ми,

тя ми даде смелостта да се съпротивлявам, щастието, надеждата, че ще преодолея всичко“, каза той от дома си в албанската столица Тирана.

Снимка: John Foley

Кадаре се мести да живее във Франция през 1990 г. – само няколко месеца преди падането на комунистическия режим след студентски протести по-рано през декември, отбелязва Асошиейтед прес. Той живее в Париж, като наскоро се е завърнал да живее в Тирана.

Автор е на над 80 романа, пиеси, сценарии, стихотворения, есета и разкази, преведени на 45 езика.

Сред по-известните му произведения са стихосбирките „Мечтания“, „Моят век“, „За какво мислят тези планини“, „Слънчеви мотиви“, както и романът „Чудовището“ и най-известното му произведение „Генералът на мъртвата армия“.

През 1992 г. Кадаре получава наградата „Prix mondial Cino Del Duca“, през 1998 г. наградата „Хердер“. През 2005 г. е награден с международен „Букър“, присъден за първи път тогава.

Междувременно през 1996 г. Франция го направи чуждестранен асоцииран член на френската Академия за морални и политически науки. А през 2016 г. става носител на Ордена на почетния легион.

Номиниран е 15 пъти за Нобелова награда за литература.

От 90-те години Кадаре е предлаган и от двете големи политически партии в Албания да стане консесусен президент на Албания, но отказва.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас