Продуцентът на „Титаник“ и „Аватар“ Джон Ландау почина

Снимка: Wire Image

Продуцентът на „Титаник“ и „Аватар“ Джон Ландау почина

Снимка: Wire Image
Сподели

Джон Ландау, продуцентът на „Титаник“ и двата филма „Аватар“, почина от рак в петък, 5 юли. Той беше на 63 години.

Той е дългогодишен продуцентски партньор на Джеймс Камерън, стои зад три от четирите най-печеливши филма на всички времена. Ландау помогна да се запише в историята с „Титаник“ – първият филм, надхвърлил 1 милиард долара в световния боксофис. Той надминава рекордните приходи на този филм два пъти – с „Аватар“ от 2009 г. и продължението му „Аватар: Пътят на водата“ от 2022 г.

Преди смъртта си Ландау участва активно в продукцията на продълженията на „Аватар“. Камерън планира да запълни блокбастърния си

научнофантастичен франчайз с общо пет филма.

Петият условно ще излезе през 2031 г.

На 29-годишна възраст Ландау става изпълнителен вицепрезидент на продукцията за игрални филми в 20th Century Fox. Там ръководи филми като „Умирай трудно 2“, „Power Rangers“, „Последният мохикан“ и „Истински лъжи“ от 1994 г.

Когато Ландау напуска „Фокс“, Камерън го пита дали иска да прочете сценария на проекта с кодово име „Planet Ice“, в работата по който продуцентът решава да се включи.  В крайна сметка лентата се превръща в „Титаник“ от 1997 г., пише Variety.

Ландау работи с Камерън до края на живота си и става главен оперативен директор на банера Lightstorm Entertainment. Освен това, той е архитект на допълнителните проекти на Lightstorm като Dark Horse Comics и различните печатни издания на „Аватар“ на Penguin Random House.

Ландау също така консултира създаването на

„Avatar: Frontiers of Pandora“, добре приетата игра на Ubisoft,

която излезе на пазара през декември, както и на онлайн мултиплейър ролева игра от Level Infinite на Tencent Games, наречена „Avatar: Reckoning“.

Сред другите продуцентски проекти на Ландау са „Campus Man“ от 1987 г., „Solaris“ от 2002 г. и „Alita: Battle Angel“ от 2019 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас