Cancel културата у нас: Могат ли и знаменитостите да грешат?

Снимка: thefire.org

Cancel културата у нас: Могат ли и знаменитостите да грешат?

Снимка: thefire.org
Сподели

Cancel културата е феномен, при който човек, за когото се смята, че е действал или говорил по неприемлив начин, бива бойкотиран, отбягван или нападан от обществото. Всичко това най-често се случва в социалните мрежи, но не липсват и ситуации, в които непристойното деяние води и до тежки последствия в работен и личен план. Днес в „жертва” на cancel културата обикновено падат знаменитости – и български, и чуждестранни. Примерите са навсякъде около нас, но сме ви подбрали няколко, с които да онагледим този феномен. Присъдите – виновен или невинен оставяме на всеки един от вас.

Снимка: БГНЕС
Мила Роберт

Един от най-нашумелите в медийното пространство примери за cancel култура в последните седмици несъмнено е Мила Роберт. Младата изпълнителка си навлече гнева на онлайн потребителите след участието си в София прайд. По време на своето изпълнение тя беше облечена с рокля в цветовете на трибагреника. В даден момент обаче демонстративно я сваля и хвърля на земята, оставайки по друга, която е с багрите на LGBTQ+ знамето. Реакцията на деянието беше светкавична – тя стана обект на заплахи и обиди в социалните мрежи. Нейни предстоящи участия по морето също бяха отменени.

„Хиляди млади и талантливи хора емигрират всяка година, защото не се чувстват в безопасност тук и това е проблем, за който трябва да говорим. Ако обидите и заплахите към мен са цената, която трябва да платя за това, че привлякох внимание към тази важна за обществото тема, то съм готова да я платя“, коментира тя.

След случилото се Мила Роберт е заплашена от 2 години затвор и 3000 лв. глоба заради поругаването на национален символ.

Снимка: Instagram
Йонислав Йотов – Тото

Името на рапъра от „Скандау” беше широко обсъждано след нападението над ученичката Дебора Михайлова, която беше брутално малтретирана – нарязана с макетно ножче и постригана. Тогава народното недоволство се изсипа върху него, заради епизод от подкаста му с Тити Папазов. В него гостът му разказва как е подстригал свое бивше гадже, защото му е изневерила, а Тото реагира на историята, смеейки се. Наскоро самият Тото сподели в своя подкаст, че след случилото се напълно се е затворил в себе си, затворил е студиото си и дори е бил на път да напусне България със своето семейство. По онова време всички спонсори на подкаста му публично се отказват да работят с него, а в социалните мрежи вълна от гневни коментари залива него и семейството му. Това не е първата подобна ситуация, в която попада артистът. В мрежата беше изтекло и видео с порнографско съдържание с негово участие – действие, което по думите му е било дело на бивша негова приятелка. Днес всичко случило се вече е забравено. Образът на Тото сякаш е реабилитиран, а проектите му продължават да предизвикват значителен интерес.

Снимка: Facebook
Иво Димчев

Понякога cancel културата бива подбудена не от действията на определен човек, а от неговата сексуална ориентация. Именно такъв е случаят с Иво Димчев. Преди дни той обяви, че месеци наред е тормозен и заплашван от онлайн потребители. Причината – неговата хомосексуалност.

„Последните месеци доста често получавам смъртни заплахи. От българи! Повечето пъти на хомофобска основа. Един ден реших да подам оплакване в прокуратурата за поредната заплаха! Два месеца по-късно получих известие, че прокуратурата отказва да образува досъдебно производство! Това е невъзможно да се случи в нито една нормална държава“, сподели той в социалните мрежи.

Панайот Панайотов

Спомняте ли си концерта, който скара Панайот Панайотов и Кичка Бодурова? Дори и отговорът да е „не“, със сигурност сте чували култовата фраза „мижав интерес“. „Няма да пея с Кичка Бодурова в Летния театър поради мижав интерес към концерта“. Очаквано, изказването му предизвика вълна от гневни и разочаровани коментари от фенове. Оказа се обаче че организаторите всъщност са отказали да работят с него заради държанието му. Дали в случая говорим за cancel култура, или не е спорно, тъй като самият Панайот Панайотов твърди, че историята с Кичка Бодурова му е донесла позитиви.

Известни личности, хванати, пияни зад волана

Групата знаменитости, хванати с алкохол и наркотици в кръвта зад волана у нас, нараства с всеки изминал ден. Точно както и черната статистика за загиналите в автомобилни катастрофи. Човек би си помислил, че именно известните личности, някои от които са и лица на кампании за борбата с войната по пътищата – биха били едни от най-върлите ѝ противници. За съжаление, често именно те решават да се качат в автомобила си след парти или изключително уморителен ден на работа. Андре Токев, Белослава, Явор Бахаров, Елена Петрова, Ивайло Цветков-Нойзи, певиците Диона и Дебора са само част от примерите за сгрешили звезди. Та нали и те са хора, не могат ли да сгрешат? Самата аз се затруднявам да дам еднозначен отговор на този въпрос.

От една страна – е човешко да се греши, но ако нечии действия застрашават чужди животи –  е недопустимо.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас