Спестяването на малки суми може да помогне за по-добър сън

Снимка: moneytimes.com.br

Спестяването на малки суми може да помогне за по-добър сън

Снимка: moneytimes.com.br
Сподели

Нов доклад научени от Бристолския университет показва, че редовното спестяване на пари може да помогне за подобряване на съня. Отделянето на месечна сума настрана помага на хората да бъдат по-оптимистично настроени за бъдещето, пише BBC. Според тях редовните спестовници с ниски доходи имат сходни нива на удовлетвореност от живота с богаташите.  Доказано е, че една четвърт от възрастните в Обединеното кралство имат спестявания под 100 лири.

През последните години спестяването е трудно. Това се случва поради рязкото покачване на сметките и цените на храните. Лихвите, плащани от банките и строителните кооперации, се подобряват.

Снимка: moneytimes.com.br
Приблизително шестима от всеки 10 души имат навика да спестяват.

Благотворителните организации твърдят, че заделянето на пари настрана подобрява финансовата устойчивост. Докладът на Изследователския център за лични финанси към Бристолския университет посочва, че това е резултат от по-малкото притеснения относно парите, по-малката вероятност да се сблъскаме с проблемни дългове или по-добрата способност да се справяме с неочаквани ситуации.

Положението е сложно. Влияние оказват и други фактори, включително това дали спестяванията вече са били натрупани, както и променящите се обстоятелства при различните възрастови групи. Изследователите разглеждат различни проучвания, включително едно, което проследява спестяванията на хиляди хора за период от 10 години. Те предполагат, че

спестяванията подобряват удовлетвореността от живота.

Въпреки това – други житейски събития са имали по-голямо влияние. Например преместването в нов дом или сключването на брак подобряват в по-голяма степен психичното благополучие. Загубата на работа или раждането на деца, от друга страна, водят до дефицит.

Снимка: Pixabay

Очаква се възвръщаемостта да намалее. Лихвените проценти, изплащани от доставчиците на спестявания, се подобриха през периода на по-високи лихвени проценти. Понастоящем средната сметка с лесен достъп плаща лихва от 3,12%, според финансовата информационна служба Moneyfacts. Спестяването на средства за една година носи средна доходност от 4,65%.

Очаква се обаче възвръщаемостта да стане по-малка, когато Английската централна банка намали основните лихвени проценти. Първият спад може да настъпи през август. Андрю Гал, ръководител на отдела за спестявания в Асоциацията на строителните дружества, която поръча изследването заедно с Yorkshire Building Society, заяви: „Въпреки че оценяваме факта, че някои хора просто няма да са в състояние да спестяват точно сега, резултатите от този доклад показват защо всеки трябва да бъде насърчаван да спестява малко, ако може, когато може.“ В доклада се казва, че доставчиците трябва да направят спестовните сметки прости, гъвкави и да използват стимули, за да накарат клиентите да спестяват.

Снимки: Getty images
Какви са възможностите за спестяване?
  • Лоялността често не се изплаща, защото старите спестовни сметки са с едни от най-лошите лихвени проценти.
  • Спестовни продукти се предлагат от различни доставчици, а не само от големите банки.
  • Най-добрата оферта не е една и съща за всички
  • По-високи лихвени проценти се предлагат, ако заключите парите си за по-дълго време, но това не отговаря на начина на живот на всеки
  • Благотворителните организации казват, че е важно да се опитате да запазите някакви спестявания, колкото и да е ограничен бюджетът ви, за да можете да покриете всякакви неочаквани разходи.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас