Защо лишиха Жерар Депардийо от званието почетен гражданин на Белгия?

Защо лишиха Жерар Депардийо от званието почетен гражданин на Белгия?

Сподели

Белгийска община лиши френската кинолегенда Жерар Депардийо от званието почетен гражданин заради коментари, характеризирани като женомразство, предаде АФП.

Те са излъчени във френски документален филм по-рано този месец, предава БГНЕС. 74-годишният Депардийо е обвинен в изнасилване през 2020 г., а освен това е бил обвиняван в 13 случая на сексуален тормоз или посегателство. Преди няколко дни актрисата Елен Дарас

подаде жалба за сексуално посегателство

срещу Жерар Депардийо. Тя твърди, че актьорът е потърсил нежелан от нея сексуален контакт по време на снимките на филм през 2007 г. Според показанията на Дарас – Депардийо я е опипвал, когато е била на 26 години и се е снимала като статист във филма „Disco“.

Документалният филм „The Fall of the Ogre“, излъчен по френската обществена телевизия на 7 декември, показа клипове на актьора по време на пътуване до Северна Корея през 2018 г. Той многократно прави

явни сексуални коментари в присъствието на преводачка,

като сексуализира малко момиче, яздещо кон. Адвокатите на актьора разкритикуваха документалния филм в изявление, като заявиха, че това е „спорна и съмнителна програма, която излъчва монтаж на изображения, заснети в интимната и личната сфера“.

Но белгийската община Естаимпуис обяви, че отнема титлата, дадена на Депардийо, когато той е живял там през 2013 г. Местните власти заявиха, че коментарите на актьора, излъчени по телевизията, „противоречат на ценностите, насърчавани от община Естаимпуис“.

Решението на Белгия идва ден след като френският министър на културата осъди поведението на Депардийо. Рима Абдул Малак заяви, че започва „дисциплинарна процедура“, за да се реши дали да му бъде отнето най-високото отличие на страната – Орденът на Почетния легион.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас