Ангел Заберски трио срещат джаза с класиката

Ангел Заберски трио срещат джаза с класиката

Сподели

Среща на класиката и джаза обещават музикантите Ангел Заберски, Борис Таслев и Стоян Янкулов на 6 октомври от 18.00 и 20.00 часа. Почитателите на популярното трио ще могат да се насладят на официалната премиера на новия им албум Like Jazz 3. Както и да бъдат първите, които ще го притежават с автограф от тримата артисти.

Първата сборна компилация от триото излезе през 2016 г. с произведения на Шуман, Пучини, Чайковски и др. Нторият – през 2018 г., представен под името „Малко нощна музика”, съдържаше пиеси на Бах, Рахманинов, Бетовен, и др. Асега музикантите залагат на композитори от периода на романтизма. Затова и музикалното им представяне е озаглавено „Романтични пиеси”.

Добре познат на изкушените от класическата музика, Ангел Заберски е композитор и творец, който запазва радостното и жизнеутвърждаващо настроение в своите пиеси. Независимо от превратностите на съвремието или модните течения. Закърмен с отношение към забавната музика заради жанровото наследството от своите родители,

той успява да намери своя собствен път,

следвайки възхищението си и респекта към великите Оскар Питърсън, Нат Кинг Кол, Бъд Пауъл и Бари Харис като начин на изпълнение за своето трио.

Третият албум, който триото записа, включва не само творби от оперната и световната класика, но залага и на танца, балета и валса. Чрез него слушателите ще се насладят на прочутото „Адажио” на Томазо Албинони,

ще се докоснат до „Хофманови разкази” на Офенбах,

популярни със своята „Баркарола”. Ще разпознаят световноизвестния „Танц със саби“ на Хачатурян. Любимия „Сватбен марш” на Менделсон. И най-популярното произведение на Равел – замислено като музика от балетна постановка за руската актриса и танцьорка Ида Рубинщайн, близка на композитора – „Болеро”.

Сред музикалните изкушения, които ще чуе и публиката на концерта, са Ноктюрното на Шопен. А също и неговия Валс, известните „Хуморески” на Дворжак, арията на тореадора в операта „Кармен” на Бизе.

Билети за „Like Jazz 3” са вече налични на касите на Билетен център НДК или онлайн на www.tickets.ndk.bg

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас