Берлин плаща на младите, за да ходят по клубове и културни събития

Снимка: visitberlin.de

Берлин плаща на младите, за да ходят по клубове и културни събития

Снимка: visitberlin.de
Сподели

Берлин плаща на младите хора, за да ходят по клубове и изкуство. Звучи твърде хубаво, за да е истина? Но е факт. Берлин насърчава младите хора да излизат навън с новата си карта за култура, включително да се възползват максимално от клубната сцена.

Берлин насърчава младите хора да се върнат в града, като им дава 50 евро,

за да се насладят на културните обекти и събития в града. Инициативата, стартирана от отдела за култура и Европа на Берлинския сенат. Тя започва този месец и насърчава берлинските младежи на възраст между 18 и 23 години да се запишат за Jugendkulturkarte – младежка културна карта. Младежите могат да се регистрират за картата онлайн и да я получат в обществените библиотеки до края на февруари.

Картата ще бъде достъпна и за жители на града, които не са германци.

Кредитът от 50 евро е валиден до 30 април и може да бъде изразходван в 200 заведения в града, включително театри и нощни клубове. Сред клубовете, включени в инициативата, са SchwuZ, един от най-старите куиър клубове в Германия. Също Cassiopeia – блестящ нощен клуб, предлагащ музика на живо и очарователен външен двор. Ritter Butzke също ще се включи. Той е бивша фабрика на три етажа, известна с електро вечерите си. Gretchen е известен като скандален нощен клуб, разположен в бивши пруски военни конюшни.

Берлинската клубна комисия, която представлява редица ключови клубове и партита в града, отбеляза новината в Instagram:

„Днес стартира @jungendkulturkarte.berlin и ние сме щастливи, че клубовете са част от него. Очевидно е, че можете да отидете на опера или музей с Jungendkulturkarte, но ние имаме ясни предпочитания“. Иницаитивата бе обявена от Клаус Ледерер, сенатор по въпросите на културата и Европа, през декември:

„Младежката културна карта за младежи на възраст от 18 до 23 години е насочена към младата аудитория, която тепърва опознава разнообразния културен пейзаж на Берлин.“

Берлин е добре известен със своята еклектична и динамична алтернативна сцена

и се счита за световна столица на нощния живот. Въпреки това пандемията и нарастващата криза с разходите за живот нанесоха тежък удар върху сцената. Берлинските власти се надяват, че тази инициатива може да помогне за съживяването на местата за развлечение и култура в града. Една от целите е да противодейства на последиците от рязкото покачване на цените на наемите и нарастващата липса на разполагаем доход.

Актуално

Избрано за вас