Илън Мъск бойкотира експериментите с изкуствен интелект

Фотокредит: Gilbert Carrasquillo/GC Images

Илън Мъск бойкотира експериментите с изкуствен интелект

Фотокредит: Gilbert Carrasquillo/GC Images
Сподели

Над 3000 подписа събра отвореното писмо за незабавното спиране на  експериментите с изкуствен интелект (AI). Сред подкрепилите каузата са имената на повече от 1000 експерти, които желаят незабавно замразяване на технологиите, с чиято помощ се ученици вече пишат домашните си, а галерии разиграват на търг картини без одушевен автор.  Спецовете искат отсрочка от поне шест месеца, така че възможностите и опасностите на системи като GPT-4 да могат да бъдат

правилно проучени и смекчени

Искането е направено в отворено писмо, подписано от големи основатели на AI компании, включително: Илън Мъск (OpenAI); Имад Мостак (Stability AI) и Стив Возняк (Apple). Подписали са се също така и инженери от Amazon, DeepMind, Google, Meta и Microsoft.

През последните месеци станахме свидетели на лаборатории за изкуствен интелект, заключени в

извънконтролна надпревара за разработване и внедряване

на все по-мощни дигитални умове, които никой – дори техните създатели – не може да разбере, предвиди или надеждно да контролира“, се казва в писмото.

Мощните AI системи трябва да бъдат разработени само след като сме уверени, че техните ефекти ще бъдат положителни и техните рискове ще бъдат управляеми.

Авторите, координирани от „дългосрочния“ Future of Life Institute, цитират собствения съосновател на OpenAI Сам Алтман в оправдание на своите призиви.

В публикация от февруари Алтман пише: „В някакъв момент може да е важно

да получите независим преглед, преди да започнете да обучавате бъдещи системи,

и за най-напредналите усилия да се съгласите да ограничите скоростта на растеж на изчисленията, използвани за създаване на нови модели.

Ако изследователите няма да спрат доброволно работата си върху модели на AI, по-мощни от GPT-4, тогава

„правителствата трябва да се намесят“,

казват авторите. Това не означава пауза в развитието на AI като цяло, а просто отстъпление от опасната надпревара към все по-големи и непредвидими модели на черни кутии с нововъзникващи възможности“, добавят те.

Актуално

Избрано за вас