Майсторски клас по кино в рамките на CineLibri

Майсторски клас по кино в рамките на CineLibri

Сподели

Тазгодишното издание на кино-литературния фестивал CineLibri включва в програмата си

двудневен майсторски клас за целия път,

който един филм извървява до показа му на голям екран.

Разбира се, че за създаването един филм – от сценарното писане до същинската му реализация се учи доста по-дълго време от два дни. Но дори само да опознаеш механизмите и структурите, по които киното работи. Особено когато тази информация е поднесена синтезирано и ясно от професионалисти в сферата, със сигурност е полезно и може да бъде

добра основа за бъдеща работа в сферата.

Или поне да запали интереса у вас, което също не е малко. Но нека преминем към същината:

КАКВО?

Двудневен курс от два последователни мастъркласа (29-30.10), предлагащи синтезирано, есенциално знание за основите на реализацията на един филм. Фокусирайки се върху две ключови теми:

1. Сценарно писане

2. Предпродукция, снимачен процес и постпродукция

КОЙ?

Безспорното предимство на тази инициатива са нейните лектори – творци с многогодишен опит, които познават в дълбочина процеса на създаване на филми.

Лекторът на първия майсторски клас на 29.10 е Александър Чобанов.

Успешен български сценарист и писател. Автор е на сборниците с разкази „Колекция 18“,  „Летен следобед“ и „Квантова градина“. Както и на романите „Хлапета“, „Неотминало“ и „Дъждът оставя следи“. Сценарист е на едни от най-популярните български сериали през последните години. „Отдел издирване“, „Съни бийч“, „Дяволско гърло“, „Под прикритие“, сезони 2 и 3. А също „Четвърта власт“, „Дървото на живота“, сезон 2, както и на пълнометражния филм „Привличане“.

Владимир Тодорв ще води втория майсторски клас на 30.10

Владимир Тодоров е художник и илюстратор с многогодишен опит в игралното и анимационното кино. След завършването на Художествената гимназия в София и кратък курс по анимация във ВИТИЗ през 1990 г. заминава за Лондон, където започва работа в студиото на Стивън Спилбърг. През 1995 г. се присъединява към студиото на Ули Майър в Лондон, за което прави „Космически забивки“ и „Изгубени в космоса“, а през 1997 г. работи с „Warner Brothers“ върху пълнометражния филм „The Quest For Camelot“.

Следващата година е поканен в екипа на „Sony Pictures Imageworks“ в Лос Анджелис, където работи като аниматор и художник на сториборд. Работил е върху концептуалния дизайн на „Стюарт Литъл“, „Хари Потър и философският камък“, носителя на „Оскар“ – „The Chubbchubbs!“ и др. Съвместно с Робърт Земекис работи върху дизайна на „Полярен експрес“, „Беоулф“, „Коледна песен“.

КОГА, КЪДЕ?

Място на провеждане : Каза Либри (Casa Libri), ул. „Цар Асен“ 64, София

Дати: 29 и 30 октомври, 10:30 – 18:30 ч.

Всеки ден е разпределен от 4 модула с времетраене от по 100 минути, като са предвидени паузи за кафе и обяд.

ЗАЩО?

Защо не? Най-великите режисьори ще ви кажат – няма рецепта. И ще са прави. Но ще ви кажат също и, че без практика и без фундаменталните знания в областта на теорията, също нямате големи шансове. В този смисъл, майсторският клас, който организаторите на Синелибри предлагат, може само и единствено да ви е от полза, да ви даде ценни насоки и съвети, като ви дава възможността да поговорите с хора, които неведнъж са изминавали дългия път от идеята до големия екран. А той много често съвсем не е лек.

CineLibri: Среща с писателя Емануел Бордо

Актуално

Избрано за вас