Най-голямата изложба на Вермеер се задава през 2023 г.

Снимка: European Traveler

Най-голямата изложба на Вермеер се задава през 2023 г.

Снимка: European Traveler
Сподели

Най-голямата изложба на картини на Йоханес Вермеер е планирана от Райксмузеум в Амстердам и Маурицхойс в Хага. През 2023 г. Райксмузеум Амстердам ще покаже 28 картини на Вермеер. Това ще бъде най-голямата досега изложба на известния холандски художник.

Райксмузеумът в Амстердам обяви най-голямата досега ретроспективна изложба на картини на Йоханес Вермеер за първата половина на 2023 г. Ще бъдат показани 28 от известните 35 картини на Вермеер.

Изложбата на Вермеер,

в сътрудничество с Маурицхюс в Хага, ще включва творби, взети  от цял свят. Изложбата ще може да се види от 10 февруари до 4 юни 2023 г. в Райксмузеум в Амстердам.  Специалната изложба на е резултат от сътрудничеството между Райксмузеум, който притежава четири картини на Вермеер, и Маурицхаус в Хага, който притежава три. Двата музея ще проведат изследвания на майсторството на Вермеер, неговите художествени решения и мотиви за композициите му. Ще бъде отделено време да се преразгледа и анализира творческия процес на картините му.

В същото време музеят Prinsenhof Delft ще организира изложбата „Вермееровият Делфт“. Това ще бъде първата по рода си изложба, която ще изследва в дълбочина културно-историческия контекст, в който процъфтява практиката на Вермеер.

До наши дни са оцелели само около 35 картини на Йоханес Вермеер

Неизбежно някои от тях са оспорвани. В края на 2021 г. десет Вермеерови картини бяха показани в специална изложба на Вермеер в Дрезден, а през 1996 г. 22 бяха в Кралската галерия „Маурицхойс“.

Сред творбите на Вермеер,

които никога досега не са били показвани пред публика в Нидерландия, ще бъде и наскоро реставрираната „Момиче, което чете писмо на отворен прозорец“ от Gemäldegalerie Alte Meister в Дрезден.

В самия Райксмузеум има четири шедьовъра на Вермеер, сред които световноизвестните: „Млекарката“ и „Изглед на къщи в Делфт“, известна като „Малката улица“. Също и „Жена, която чете писмо“ и „Любовно писмо“.

Актуално