Новият български филм „Чума“ тръгва в кината през януари

Новият български филм „Чума“ тръгва в кината през януари

Сподели

На 19 януари 2024 година ще бъде премиерата на новия български филмЧума. Това съобщиха продуцентите от Miramar Film.

По думите им първата публична прожекция ще се състои още в края на септември тази година, в рамките на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна, пише БТА. Той ще бъде представен от режисьора Иван Владимиров и сценариста Боян Биолчев.

Чума е и единственото българско заглавие в състезателната програма на кинофестивала „Синелибри“. Голяма част от екипа ще присъства на ексклузивната прожекция на 14 октомври в кино „Люмиер“, София, допълват продуцентите.

В началото на януари екипът на филма, съвместно с разпространителите от „Александра филмс“, планират турне и предпремиерни прожекции в София и други големи градове в страната.

Чума е интерпретация по разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков и засяга вечните теми за семейството, любовта и предателството. Действието се развива в началото на 19-и век по време на чумната епидемия по българските земи. В актьорския състав участват утвърдени, но и нови лица. В главната роля на чорбаджи Юрдан се превъплъщава Свежен Младенов. Партнират му младите надежди Евелина Бибова, все още ученичка в гимназията, и Матей Мичев, студент в НАТФИЗ. В другите роли са Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева и Любомир Бъчваров.

Актуално

Избрано за вас