Произведенията на Донатело влизат в британски музей

Снимка: Donatello, David, c. 1440, bronze, 158 cm (Museo Nazionale de Bargello, Florence; photo: Steven Zucker, CC BY-NC-SA 2.0)

Произведенията на Донатело влизат в британски музей

Снимка: Donatello, David, c. 1440, bronze, 158 cm (Museo Nazionale de Bargello, Florence; photo: Steven Zucker, CC BY-NC-SA 2.0)
Сподели

Произведенията на Донатело – един от най-прочутите италиански скулптори от епохата на Ренесанса, влизат в британски музей. Творбите на Донатело вече пътуват към лондонския музей „Виктория и Албърт“.Първата голяма изложба в Обединеното кралство, посветена на италианския ренесансов майстор, ще включва и важни творби от настоящата колекция на музея.

След миналогодишната великолепна изложба на произведенията на Донатело във Флоренция,

сега лондонският музей „Виктория и Албърт“ (V&A) – в сътрудничество с Fondazione Palazzo Strozzi, Museo Nazionale del Bargello и берлинския Staatliche Museen – открива своята част от пътуващата изложба на 11 февруари.

Изложбата, посветена на Донатело впечатлява със своята мащабност. Най-вече, защото е в сътрудничество с други европейски музеи, съхраняващи негови творби. Но и защото лондонският музей ще добави настоящи колекции и на други майстори от времето на Ренесанса.

Сред акцентите от Флоренция,

които ще пристигнат в Лондон са ранният мрамор на Донатело в цял ръст на младия Давид. И още –  дръзкият му бронзов Атис-Аморино (около 1440 г.), както и бронзови релефи от главния олтар на базиликата „Свети Антоний“ в Падуа.

Гордостта на музея също ще бъде изложена:

Мраморният релеф „Възнесението с Христос, даващ ключовете на Свети Петър“ (около 1428-30 г.). Той ще бъде изложен редом с мраморната „Мадона на облаците“ от Музея на изящните изкуства в Бостън (около 1425-35 г.).

Снимка: Donatello’s Madonna of the Clouds
Photo : © 2023. Museum of Fine Arts, Boston

Както и изящната „Мадона Панчиати“.

Уникален за изложбата на V&A ще бъде и последният раздел. Той е посветен на сложния въпрос за авторството. Това ще даде възможност да преразгледа и оцени променящия се статут на творбите на Донатело, принадлежащи вече на музея „Виктроя и Албърт“. Но също ще се оцени и принадлежността и авторството на други скулптори – подражателите на Донатело.

Актуално

Избрано за вас