Роман Полански все още е персона нон грата във Франция

Снимка: Eliseo Multimedia

Роман Полански все още е персона нон грата във Франция

Снимка: Eliseo Multimedia
Сподели

89-годишният режисьор Роман Полански, все още е персона нон грата във Франция. Най-големият филмов фестивал във Франция – Кан все още не дава отговор дали най-новият филм на режисьора ще бъде прожектиран по време на фестивала. Това може да е така, заради вече програмираната премиерна дата на най-новия филм на Полански на 6 април в Италия. Ако филмът излезе тогава по кината, то това влиза с разрез с правилата на двата от най-големите фестивали в Европа: Венецианският филмов фестивал и фестивалът в Кан. Престижните филмови фестивали държат програмираните филми да имат премиерен показ по време на фестивала.

След премиерата на последния си филм „Офицер и шпионин“ от 2019 г.,

Роман Полански изпадна в немилост във Франция. Но сега той се завръща с нов филм, наречен „Дворецът“, който може да направи изненадващ удар във фестивалната верига.

Полански заживява в САЩ през 1978 г., след като се призна за виновен за незаконен сексуална афера с 13-годишно момиче. Роман Полански водеше приятен живот във Франция в продължение на десетилетия. Докато не се върна в светлината на световното внимание с премиерата на „Офицер и шпионин“ и не грабна Голямата награда на журито.

Малко след премиерата на филма във Венеция Полански се сблъсква с нови обвинения в сексуални посегателства, които отрича. Когато той спечели наградата за най-добър режисьор на френските награди „Сезар“, възмущението на индустрията предизвика пълна промяна в ръководството на наградите. Скандалът предизвика зараждането на френското движение #MeToo. То бе оглавено от френската актриса Адел Хенел, звездата от „Портрет на едно момиче в пламъци“, която напусна церемонията „Сезар“, след като чу името на Полански.

Най-новият филм на Полански,

е черната комедия „Дворецът“, чието действие се развива в луксозен хотел в швейцарския алпийски курорт Гщаад. В него участват Мики Рурк, Джон Клийз и Фани Ардан. В момента филмът се разглежда от селекционните комисии на фестивалите в Кан и Венеция.

Филмът, който е подкрепен от италианската компания RAI Cinema, ще бъде пуснат по кината в Италия на 6 април. Но шефът на RAI Cinema Паоло Дел Броко заяви пред Variety,  че не изключва възможността за премиера на филма в Кан.

Италианската премиера на „Дворецът“ на 6 април не е несъвместима с премиерата в Кан. Филмите на италианския режисьор Нани Морети редовно стартират от Кан, след като са пуснати в Италия. Въпреки това, ако е селекциониран от фестивала във Венеция, италианската премиерна дата на филма на Полански ще трябва да бъде променена.

Продуцентът на настоящия филм е Лука Барбарески. Той е продуцент и на филма „Офицер и шпионин“, който е копродукция между неговата компания Eliseo Multimedia и RAI Cinema, полската Lucky Bob, френската Rp Productions и белгийската AgentDouble. Барбарески не беше открит за коментар дали филмът ще бъде представен в Кан или Венеция.  За момента настоящата му италианска премиерна дата показва, че филмът ще пропусне голяма фестивална премиера.

От двата филмови фестивала – Кан и Венеция отказаха коментар.

Актуално

Избрано за вас