„Следи от империи“ в галерия Синтезис

„Следи от империи“ в галерия Синтезис

Сподели

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България ще открият на 12 октомври, вторник, в 18.00 изложбата „Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс (термин произхождащ от urban exploration – изследване на градската среда, обикновено изоставени структури, изградени от човека) фотографията.

Експозицията е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта:

„Silencio” (2007 – 2013), Vestiges d’Empire (2013  –2016 ) и „Veduta“ (2009 – 2020). Те са съпътствани от фотокниги, които ще бъдат представени по време на съпътстващите събития.

За серията „Vestiges d’Empire“ Тома Жорион пътува до дванадесет бивши френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно наследство на Френската колониална империя.

„Френската колониална история е противоречива, a следите й водят към

много от съвременните геополитически конфликти. Чувствителна тема за едни, тя е заредена с авантюризъм и въображаеми истории за други. Аз се интересувам от историята на местата, от белезите на преминаващото време и намесата на човека в тях. Избрах темата за колониите, защото в нея се съчетават всички тези елементи. Подходът през призмата на архитектурната фотография ми позволи да я неутрализирам и да я представя в нова перспектива.“, споделя Тома Жорион пред  сп. Шпигел.

За проекта „Veduta“ Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци,

вили и хотели построени между XVII и XX век в продължение на десет години. Разпръснати из целия полуостров и далеч от големите градове, тези забравени дворци са заснети с характерната за автора естетика, носеща едновременно усещане за разруха и непреходна красота. Фотографиите напомнят картините на Пинарези, Юбер Робер и на други художници от XVIII и XIX век, рисуващи древни руини в традицията на романтизма.

Най-известният му проект „Silencio“ разглежда индустриалното минало на Европа,

руините на Американската мечта и  разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва зимен изглед от Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, заснет през 2010 г. Изложбата „Следи от империи“ включва и още няколко фотографии от България от последното посещение на Тома Жорион през септември 2021  г.  по покана на Френския институт в България и галерия Синтезис.

@Photocredit: Славена Илиева/БНР

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас