Подкрепа след заплахите за убийство: Сравняват Устата с Левски

Подкрепа след заплахите за убийство: Сравняват Устата с Левски

Сподели
След заплахите за убийство за песента „Урок по история на Македония“ вълна от подкрепа залива Иван Динев-Устата. Добри думи и признания за патриотизма си рапърът получава в стотици коментари в социалните си мрежи. Някои дори го сравняват с Апостола на свободата. „Втори Васил Левски! Такива хора са нужни на България да вдигат духа на българина за повече смелост и решителност, за отстояване на националната ни идентичност.
Стига с тази поговорка „Преклонена глава сабя не я сече“
и ние си траем и нехаем за проблемите си. Благодаря ти Иване,че те има! Господ да те пази!“, пише потребител в личния профил на звездата.
Динев тактично отговаря: „Благодаря ви, но не мога да приема тези силни думи като комплимент за себе си. Левски е Българският дух и е във всеки, който го има!“.
Заснетото с телефон видео и написания за десетина минути текст на парчето провокират възхищение и у напълно непознати. Често се случва коли да набиват спирачки на улицата, за да му каже шофьора  „Браво за смелостта!“.  Това разказа Устата в интервю за Euronews. 
„Каква смелост? Аз не съм направил нищо, освен да изразя една позиция, която доста по-умни и влиятелни хора от мен са изразявали.“, споделя артистът, който вече е подал сигнал в ДАНС и очаква да бъде извикан на разпит. „Благодаря за страхотната подкрепа на всички, включително на българите от чужбина. Явно съм ги изненадал.
Аз усмихвам хората, познат съм като стендъп комик
Не ги карам толкова да се замислят. Един човек ми каза „Стана такъв бум, защото политиците само говорят. В един момент ти излизаш и за минута и 20 секунди казваш, че нашата история не е за даване на заем.“
Динев уточнява, че „Урок по история на Македония“ дори не е песен, „а по-скоро позиция“. Той създава текста за два часа след разговор с учителя си по история. Видеото, качено в YouTube едва преди десетина дни, отприщва стотици заплахи за живота на изпълнителя. От системен тормоз чрез звънене в месинджър, през зрелищни описания как ще бъде наранен преди смъртта си,
до снимки на отрязани животински глави
Това обобщава малка част от негатива, отприщен у съседите ни от Северна Македония след изпълнението на Устата. „Не знам откъде идва тази пропаганда и защо ни наричат татари, при положение, че нашите прадеди са воювали за тяхната свобода? Защо толкова ни мразят, при положение, че ние първи признахме тяхната независимост? Това парче не е срещу тях, а е отговор на техните нападки. Ако запиша втори урок по история, то със сигурност ще е урок по добросъседство.”, казва Динев.

Фотокредит: Facebook Ivan Dinev

Актуално

Избрано за вас