Теодосий Спасов: Този „Икар“ е от музиканти за музикант

Теодосий Спасов: Този „Икар“ е от музиканти за музикант

Сподели

Теодосий Спасов е сред най-влиятелните посланици на българската музика по света. Виртуоз на кавала, разказвач на фолклорни и джаз истории от едно по-добро духовно измерение.  А вече и носител на „Икар“ за съвременна българска музика.

artportal.news се срещна с него секунди след като слезе от сцената в Народния театър.

– Г-н Спасов, честито! Какво значение има тази статуетка за Вас? За артиста е важно да има енергиен обмен с публиката, а в този случай получавате респекта и на гилдията.

– Явно, че музиката, която създавам, прави приятно впечатление на гилдията и по някакъв начин си общуваме (смее се). Съвременниците ми, създаващи музика, ме вдъхновяват. Много ценна награда. Тя е от музиканти за музикант.

– Къде ви намери новината, че сте удостоен с „Икар“ за съвременна българска музика?

– В колата. Пътувах за София след празника на радио Шумен и получих обаждане от председателя на Съюзът на артистите в България Христо Мутафчиев, който познавам от ученическа възраст. От джазовите фестивали на баща му в Сопот.

– Имали ли сте някога момент, в който сте искали да си дадете почивка от сцената, за да се презаредите и да сте още по-вдъхновен в работата си?

– Ами, аз това го правя постоянно (смее се). Вече съм си изградил точния ритъм на почивка и работа. Не се изморявам от нито едно от двете. Както забелязвате и вие сигурно, когато работите любимата си работа, не се изтощавате кой знае колко.

– След „Икар“ накъде?

– След седмица в София имаме концерт с филмова музика на Хилда Казасян, след това сме в Силистра.

Още по темата:

Гласът на Апостол Карамитев звучи на „Икар 2023“

Светски дебют: Мария Бакалова пристигна на ИКАР 2023 с гаджето си (Снимки)

Носителката на „Икар“ за дебют Кристина Беломорска: Наградата е доверие в аванс

Актуално

Избрано за вас