Александрина Пендачанска с дебют на македонска сцена

Александрина Пендачанска с дебют на македонска сцена

Сподели

Оперната дива Александрина Пендачанска ще дебютира на македонска сецна с галаконцерт на 8 март. Мястото на бляскавото събитие е Националната опера и балет в Скопие, а в репертоарът й ще бъдат включени арии от Бах, Моцарт, Бизе и Верди, съобщава БТА. На диригентския пулт пред Оркестъра на македонската национална опера и балет ще застане маестра Бисера Чадловска, а концертмайстор е Климент Тодороски.

Специално участие ще вземе ученичката на Александрина Пендачанска

и изгряваща оперна звезда Ралица Богданова (сопран), както и изпълнителите от РСМ Зоран Сотиров (тенор), Марян Йованоски (баритон).

Пендачанска започва пътя си на професионална сцена на 17 г. с арията на Виолета от „Травиата“ на Верди, представена от знаменитата Гена Димитрова на галаконцерт в София. Две години по-късно прави своя дебют на оперна сцена като Лучия ди Ламермур в Билбао. Печели престижни награди на конкурси по целия свят. Нейният репертоар се обуславя от големия й диапазон. Има повече от 70 роли.

В последните сезони

се изявява на престижни оперни сцени в Мюнхен, Берлин, Брюксел, Виена,

Копенхаген, Лион, Торонто, Неапол и др.

Българското сопрано участва в премиерната постановка за откриването на Болшой театър на „Руслан и Людмила“, изпълнява военен реквием от Бритън с Лондонската филхармония на Фестивала „Ростропович“ под диригентството на Владимир Юровски.

Галаконцертът в Скопие е дебют на Александрина Пендачанска на оперна сцена в Република Северна Македония.

Актуално

Избрано за вас