Братът на Моне е звездата на нова изложба

Снимка: Musée du Luxembourg©

Братът на Моне е звездата на нова изложба

Снимка: Musée du Luxembourg©
Сподели

Изложба в Париж ще се фокусира върху брата на Клод Моне – по-малко известния Леон  неговата импресионистична колекция. Новата изложба в Париж ще се фокусира върху другия Моне. Леон Моне – дълго пренебрегваният по-голям брат на художника Клод Моне, който го подкрепя, когато той е беден и се бори да си създаде име.

За първи път събитие, свързано с фамилията „Моне“ се фокусира върху по-големия брат.

Леон Моне, химик и индустриалец. Той остава в сянка дори от своите потомци. Но е един от първите покровители на процъфтяващото импресионистично движение през XIX век. Той не само подкрепя брат си, но и помага на своите приятели художници, сред които Пиер-Огюст Реноар, Камий Писаро и Алфред Сисли.

Изложбата се открива следващия месец в Музея на Люксембург.

Жералдин Лефевр, куратор на казва, че за него се знае много малко. „Свързах се със семейството, с потомците на Моне, и прегледах държавни и частни архиви, но информацията беше много малко“, „Видях името му тук и там, но не и много други неща. Това наистина събуди любопитството ми.“

Задълбочавайки се, кураторката открива, че Леон, подобно на брат си, е бил страстен любител на цветовете. Но не само, той е бил ключова фигура в превръщането на Клод Моне в световноизвестен художник. Леон е помагайл на Клод финансово, като е купувал картините му и го е запознавал с богати търговци, които са могли да го подкрепят.

Леон е роден през 1836 г., четири години преди Клод,

Той е най-големият син на Адолф и Луиза-Жюстин Моне. Двете момчета прекарват ранните си години в Париж, преди семейството да се премести в Хавър, Нормандия, около 1845 г. Той учи за химик и специализира в новата тогава област на синтетичните багрила и пигменти, използвани за оцветяване на тъкани. След като се премества в Руан като търговски представител на швейцарска фабрика за производство на тъкани в индийски стил, той е един от основателите на Руанското индустриално дружество, създадено през 1872 г.

„Интересно е да се види, че Леон се е интересувал от химическата страна на пигментите и цветовете, докато Клод се е интересувал от художественото използване на цветовете“, казва Лефевр. „Леон е осъзнавал важността на работата на брат си и го е подкрепял, когато той е бил беден и едва е можел да си позволи да се храни.“

Портретът на Леон, част от изложбата, нарисуван от Клод през 1874 г., никога досега не е показвана публично.

Изложбата ще включва и 20 творби на Клод Моне и други художници. Ще бъдат включени картини на по-малко известни художници от Руанската школа, заедно с мостри на платове, част от работата на по-големия Моне. По-личните експонати ще включват рисунки и снимки на братята Моне и семейството им.

Изложбата „Леон Моне, брат на художника и колекционер“ се открива в Люксембургския музей на 15 март. Тя ще продължи до 16 юли.

Актуално

Избрано за вас