Гледаме „Европейско кино за учащи“ с вход свободен

Снимка: Дом на киното

Гледаме „Европейско кино за учащи“ с вход свободен

Снимка: Дом на киното
Сподели

Вход свободен на „Европейско кино за учащи“, който тази година  ще включва прожекции на осем филма и един майсторски клас. Иницативата ще се проведе между 20 февруари и 27 март. Програмата включва избрани заглавия от съвременното европейско кино, а таргет публиката е ученици и студенти. Филмите ще бъдат представени от режисьорката и основател на филмовата школа „Кино Клас“ Надежда Косева и програмния директор на Дома на киното Христо Христозов, а след края на прожекциите са предвидени дискусии с младите зрители.

Стартът на „Европейско кино за учащи“ е 20 февруари

с премиерния български филм „Смирен“

на режисьора Светослав Драганов. Сюжетът запознава зрителите с 40-годишен режисьор на документални филми, който не е постигнал мечтания успех. Загърбил собственото си семейство, той влага цялата си енергия в новия си филм, разказващ за скъсаната семейна връзка на монах и неговата майка. Когато  научава, че монахът е в психиатрия, а майка му ще се подложи на операция , той решава, че трябва да ги събере. В името на това да заснеме емоционален финал на филма си.

Виртуозният драматург и номиниран за „Оскар“ режисьор

и сценарист Мартин Макдона („Три билборда извън града“) отново кани актьорския екип на своя дебют „В Брюж“. Този път в най-новия си филм „Баншите от Инишерин“ Макдона отвежда публиката в родната си Ирландия, за да разкаже една брилянтна, трагикомична история за приятелство, раздор, самота и човешки дух. Действието на „Баншите от Инишерин“ (27 февруари, понеделник, 18:00 часа) се развива на усамотен остров край западното крайбрежие на Ирландия. Филмът разказва за отношенията между Падрик и Колм, които се оказват в задънена улица, след като Колм неочаквано решава да прекрати приятелството им, а събитията ескалират с шокиращи последици.

Валери Йорданов ни запознава със своя  „Шекспир като улично куче“

(6 март, понеделник, 18:00 часа), пресъздавайки историята на едно 17-годишно момче.  То притежава два големи таланта – актьорски умения и уличен бокс. Момчето обича и може да пише. Той обожава Шекспир и е „безкомпромисният шеф” и „гангстерът“ на своята улица. Но идва време да си отговори на два сериозни въпроса: как и дали ще продължи по правилния път и с кой от „талантите“ си може да спаси живота на най-близкия си човек.

През март иницативата обещава още по-богата програма, която ще се съчетае и с престоящия фестивал София Филм Фест.

Актуално

Избрано за вас