Георги Стайков с изплатена инвалидна пенсия

Георги Стайков с изплатена инвалидна пенсия

Сподели

Любимият на поколения български актьор Георги Стайков е получил инвалидната си пенсия за първите три месеца на 2023 г. Новината за това съобщава самият той. Актьорът прави уточнението, че сумата е била преведена след обаждане от служител на НОИ Бургас. Миналият месец пред журналисти Стайков обяви, че

в случай, че не получи полагащата му се социална помощ, ще съди България за 2 млн.лв.

След като изплащането е на лице е станало ясно, че забавянето се дължи на промени в законодателството. Този проблем засегна хиляди българи с тежки диагнози, които също се олакаха.

В най-скоро време се очаква

Георги Стайков да получи и личен асистент, който да поеме грижите за него.

„На 13 март момчето ще кандидатства, все още не е ясно дали ще бъде на 4-часов или 8-часов работен ден при мен“, коментира актьорът от филма „Вчера“. От няколко години той получава безвъзмездна помощ от общинския Социален патронаж, за което заслугата е на кмета Димитър Николов.

Вече четвърта година

обичаният актьор е в плен на тежката диагноза множествена склероза.

Животът му минава изолирано и почти отшелнически в Бургас. За физическото и психическото си оцеляване е благодарен на съпричастни приятели.

„Въпросът не е само в парите, а и в отношението на държавата към хора със сериозни заболявания, които минават през ТЕЛК.  Явно управниците ни не си дават сметка, че утре и на тях може да се случи това, което се случи на мен. До 55-годишна възраст имах страхотна кариера у нас и в чужбина, но дойде заболяването и приоритетите ми се пренаредиха”, допълва болезнената тема Георги Стайков.

Голямото завръщане на Георги Стайков в българското кино беше с участието му в „Мисия Лондон“, екранизация на Алек Попов. След това се появиха и предложенията във филмите „Вездесъщият“ и „Нокаут, или какво тя не написа“, както и в сериалите „7 часа разлика“ и „Столичани в повече“.

Актуално

Избрано за вас