„Орфей“ грабна Икара за най-добър спектакъл, Владо Пенев и Светлана Янчева – за най-добри актьори

„Орфей“ грабна Икара за най-добър спектакъл, Владо Пенев и Светлана Янчева – за най-добри актьори

Сподели

Спектакълът „Орфей“ на Народния театър „Иван Вазов“ взе статуетката „Икар“ за най-добра постановка. Наградата беше получена от директора на първата ни трупа Васил Василев, който от своя страна я даде на екипа на Народния. Статуетката беше връчена от Самуел Финци, който съвсем наскоро постави на сцената на НТ „Иван Вазов“ хитовата международна постановка „Един кон влязъл в бар“.

„Няма да ви занимавам с това какво е театър. Театърът е интимно място, но е хубаво да излизаш на сцената.

Ние се борим да сме на тази сцена, но от това не се умира.

Умира се на война, така че да си гледаме работата!“, заяви Финци.

Самуел Финци поздравява проф. Анастасия Сотирова, която взе „Икар“ за преподавателска дейност.

Владо Пенев и Светлана Янчева пък са носителите на тазгодишните награди ИКАР за главна мъжка и женска роля. Пенев получи статуетката си от най-известната българка в Холивуд – Мария Бакалова. Янчева обаче не можа да присъства на церемонията и съответно да вземе лично наградата си.

„Бъдете вдъхновени, вярвайте смело, рискувайте дръзко и обичайте по детски с цялото си сърце“, обърна се Мария Бакалова към присъстващите в залата преди да прочете името на Владо Пенев. Актрисата използва момента да поздрави съученичката си от НАТФИЗ Кристина Беломорска, която взе „Икар“ за дебют и скъпата си приятелка Маргита Гошева.

Владимир Пенев и Теодора Духовникова

Пенев е награден за ролята си на поп Кръстьо във „Великденско вино“ на Народен театър „Иван Вазов“. Отличието си Янчева пък взема за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ по Бекет на театрална работилница „Сфумато“.

„Поздравления за всички актьори, които не са били номинирани. Благодаря на драматурга на „Великденско вино“, защото е изключителна пиеса.

„Великденско вино“ е просто съвършена.

Павел Койчев е изключителен вдъхновител, който ме кара да се чувствам съвършенно различно в средата, която е сътворил. Има много повече причини да се обичаме отколкото да се мразим. Не пропускайте случай да казвате обичам те. Не пропускайте човек, дори да не ви е толкова симпатичен“. С тези думи се обърна към публиката Владо Пенев и призова: „Обичайте се!“.

Директорът на театъра Васил Василев наблюдава церемонията от залата.

Майсторът на комедията

Антон Радичев получи отличието „Икар“ за изключителен принос към родния театър
При това – със специален пърформънс. Оркестърът свири туш, докато наградата пристигна на сцената като атракция. Сейф, от който със статуетка в ръка излезе момиче в златно трико. Радичев бе посрещнат от залата на крака и с възгласи „Браво“.
„Страшно много искам да благодаря на Господ, че съм се родил на тази земя. Истински и човешки ви благодаря, за това, че близо половин век съм сцената на този театър!“, емоционално благодари великият актьор.
Антон Радичен на сцената почти половин век.

Церемонията по връчването на най-големите отличия в българския театрален живот стартира в 19 часа. Сайтът за култура artportal.news и стрийминг платформата 7arts.bg са партньори на организаторите  – Съюзът на артистите в България, благодарение на които

наш екип следи за вас – читателите ни – случващото се и на сцената, и зад кулисите.

И съобщава победителите в реално време.

Първата награда ИКАР 2023 отиде при Кристина Беломорска. Младата дама получи приза в категория „Дебют“, а ценната статуетка й бе връчена от голямата Цветана Манева.

„Изкуство се прави с взаимна любов, търпение и доверие в аванс. Приемам тази вечер наградата като търпение и доверие, което ми давате вие на мен“, заяви Беломорска. Тя получи наградата за режисурата на „Морфин“.

Цветана Манева връчи наградата за дебют на Кристина Беломорска.

„Избирайте мъдро, защото това е вашата кариера. Бъдете смели“ – такова послание отправи семейството на Алек Алексиев, които обявиха наградите за куклен театър на ИКАР 2023.

„Слава на Украйна и да живее България“,

заяви от сцената самият Алек Алексиев, който е добре известен с позицията и инициативите, които поде за бягащите от войната в Украйна. Победителят в категорията за куклен театър обяви голямата му дъщеря. Статуетката отиде при Държавен куклен театър – Пловдив за спекатакъла им  „Невидимият Тонино“.  Малката дъщеря на звездата обяви наградата в другата категория – „Постижения в куленото изкуство“, която е за Свила Величкова и сценографията й за „Алиса в огледалния свят“ на Държавен куклен тетър – Варна.

Големият Антон Радичев е тазгодишният носител на наградата за изключителен принос към българския театър.

„Един такъв Икар вече има вкъщи и

трябва да ви кажа, че е устойчив на земетресения.

Пада и прави дупка в паркета. Пожелавам на всички ви такава устойчивост и да не ви се чупят крилата“, обяви наградената за ролята й в „Солунските съзаклятници“ Маргита Гошева. Отличието й бе връчено от Никола Бакалов – главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка.

Почетният консул на Швеция в България Зоя Паунова връчи наградата за поддържаща мъжка роля на Светослав Добрев. Тя е за превъплъщението му в Санчо Панса в пиесата „Дон Кихот“ на Младежки театър Николай Бинев. При получаване на статуетката Добрев благодари за този “малък санчопанчовски остров на щастието”.

Народният театър грабна приза за майсторско техническо осъществяване

За да вземе статуетката, на сцената излезе целият екип, работил по спектакъла „Нора“.  Директорът Васил Василев, който наблюдава церемонията от третия ред в залата, аплодира колегите си на крака.

Целият екип на Народния театър, работил по спектакъла „Нора“, излезе на сцената, за да получи наградата за майсторско техническо осъществяване.

Водещ на церемонията бе Филип Аврамов, който обясни защо е избран с думите: „Защото съм известен“. Правейки препратка към хитовия си моноспектакъл. Плеяда гост звезди раздадоха статуетките в общо 22 категории.

Самата церемония започна точно в 19 часа с изпълнение на Цинга Манга.

„Започнахме с изпълнение на изключителната група Цинга Манга Фънк, посветено на пролетта, тя все пак дойде! А защо сме поканили Цинга Манга Фънк? Някой би казал, че защото напоследък и в театъра, и в държавата положението стана Цинга Манга. Причината обаче е друга – Цинга Манга има различен, много хубав смисъл и той е: свобода, любов и творчество!

Често сравняват лошата политика с театър или с цирк,

но това е голяма грешка.

Театърът, циркът, музиката, атракционните изкуства са възвишени занимания, те са една Цинга Манга, в която има истинско вдъхновение и майсторство! Затова и нашето мото е: Избери театъра!“, обяви в началото на церемонията водещият Филип Аврамов.

Гласът на великия Апостол Карамитев прозвуча на запис непосредствено преди връчването на една от наградите „Икар“.

Ликът на култовия актьор, роден точно преди 100 години,

краси и плаката на престижната церемония.

Животът на Апостол Карамитев, събран в изложба от 28 табла, можеха да видят и в градинката пред театъра всички гости на церемонията. Ексклузивната селекция от снимки е едно от събитията, почитащи паметта на звездата от златни ленти като „Любимец 13“ в рамките на Софийски театрален салон.

Звездата на Берлинския театър Самуел Финци наскоро представи хитовия си спектакъл „Един кон влязъл в бар“ на сцената на Народния.

След серия от разпродадени турнета и две поредни дати в зала 1 на НДК

Любо Киров прибави към колекцията си с награди и първи „Икар“

за принос към музикално-сценичното изкуство.

Светски дебют: Мария Бакалова пристигна на ИКАР 2023 с гаджето си (Снимки)

Виртуозът на кавала Теодосий Спасов бе отличен в категория „Съвременна българска музика“. След като взе статуетката Спасов изпълни текст на Пейо Яворов.

Николай Серафимов – за постиженията му в областта на мюзикхола и вариететното изкуство.

Моят „Икар“ е за актьорите, защото без тях работата на драматурзите е абсолютно невъзможно. Това каза Яна Борисова, след като получи статуетката за „Драматургичен текст“, излъчена от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите.

Наградата Борисова взема за текста „Място, наречено другаде“. Повод да създаде текста, тя отдаде на великолепните актьори Боряна Братоева и Петър Антонов, които участват и в представлението.

„Благодарение на актьорите имаме шанс, имаме глас да бъдем чути, и слава Богу, много често да бъдем разбрани“, каза още Яна Борисова. Тя се обърна и към всички актьори, с които ще работи в бъдеще. „Благодаря и на тях, защото ако ги няма тях, аз ще изглеждам като ням човек, който непрекъснато се опитва да се обясни в любов“, посочи Борисова.

Певецът Стенли, Людмила Сланева – Локо и дъщеря им Никол.
Своето отличие за чест и достойнство Съюзът на  артистите в България даде

на актрисата Мария Стефанова.

„Мария Стефанова е най-възрастната действаща актриса в България в момента. Предложението за тази награда дойде не от кой да е, а от техническия екип на Народния театър. Знаете ли защо, защото когато Мария Стефанова е на сцената и радва публиката, когато представлението свърши, тя се усмихва и уважава всеки, който стои отвън и ѝ помага да си изпълни ролята“. С тези думи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев обяви наградата и покани голямата Мария Стефанова на сцената. Залата се изправи на крака и дълго я аплодира.

Мария Стефанова с почетния „Икар“.

„Благодаря на Бога и на всички вас, че съм във вашия делник“, каза актрисата, държейки статуетката в ръка. В изключително емоционална реч „Кралицата майка“ накара цялата зала да стои на крака и ръкопляска: „Благодаря, че съм с вас в онзи труден, мъчителен и изморителен ежедневен делничен труд. Тези делници обаче, които раждат ония вечен наш копнеж към съвършенството. Тези делници, които създават тази огромна дата в календара – 27 март, празник на световния театър, където е вписан и българският театър. Там е вписан вашият труд, колеги! Вашите находки, вашите стремежи“, обърна се голямата актриса от сцената.

„Обичам всеки миг прекаран в театъра“, добави Стефанова и с лъчезарна усмивка на лицето продължи: „Всичко, което правим е за вас. Не знаете какво чудно удоволствие е да го споделим и съпреживеем с вас“.

Гилдията на цирковите артисти отреди „Икар“ за повелителката на конете с афинитет към акробатиката Лукреция Марио Малеволти.

Теодосий Спасов ще бъде отличен в категория „Съвременна българска музика“
Теодосий Спасов и Бойко Велкова. Той бе отличен в категория „Съвременна българска музика“.
Ето и победителите във всички категории:
  • Водеща мъжка роля“Владимир Пенев

за Поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев, реж. Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“

  • Водеща женска роля“ – Светлана Янчева

за Уини в „О, щастливи дни“ от Самюел Бекет, реж. Маргарита Младенова, Театрална работилница „Сфумато“

  • Най-добър спектакъл“ – „Орфей“,

драматург Матиц Старина, реж. Йерней Лоренци, Народен театър „Иван Вазов“

  • Режисура“Йерней Лоренци

за „Орфей“, драматург Матиц Старина, реж. Йерней Лоренци, Народен театър „Иван Вазов“

  • Преподавателска дейност“ – Проф. Анастасия Савинова
  • Икар 2023 за чест и достойнство” – Мария Стефанова
  • Икар 2023 за изключителен принос към българския театър – Антон Радичев
  • Дебют“Кристина Беломорска

за режисурата на „Морфин“ по Михаил Булгаков, Yalta Art Room

  • Поддържаща мъжка роля“Светослав Добрев

за Санчо Панса в „Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър „Николай Бинев“

  • Поддържаща мъжка роля“Маргита Гошева

за Ана, кабаретна актриса в „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Николай О. Масалитнинов“ – Пловдив

  • Сценография“Никола Тороманов

за „О, щастливи дни“ от Самюел Бекет, Театрална работилница „Сфумато“

  • Майсторско техническо осъществяване“Народен театър „Иван Вазов“

за „Нора“ от Хенрик Ибсен, реж. Тимофей Кулябин

  • Авторска музика“Милен Апостолов

за „Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър „Николай Бинев“

  • Дублаж – жени“,

излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа – Йорданка Илова за Кметицата в „Оглитата – Добре дошли в Смърдел град“

  • Дублаж – мъже“,

излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа – Илиян Пенев за Василий Голоборотко в „Слуга на народа“

  • Атракционно и сценично изкуство“,

излъчена от Гилдия за атракционни сценични изкуства – Любо Киров за приноса му в музикално-сценичното изкуство

  • Съвременна българска музика“,

излъчена от Гилдия музикални артисти – Теодосий Спасов за проведеното световно турне

  • Награда за „Драматургичен текст“,

излъчена от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзитеЯна Борисова за „Място, наречено другаде“

  • Награда за „Постижения в кукленото изкуство“,

излъчена от Гилдията на творците в кукленото изкуство и комисия в състав: проф. Майя Петрова (сценограф) проф. Румен Рачев (режисьор), Светломира Стоянова (театровед) – Свила Величкова за сценографията на „Алиса в огледалния свят“ по Луис Карол, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Варна

  • Награда за „Куклен спектакъл“,

излъчена от Гилдията на творците в кукленото изкуство и комисия в състав: проф. Майя Петрова (сценограф) проф. Румен Рачев (режисьор), Светломира Стоянова (театровед) – „Невидимият Тонино“ по Джани Родари, драматизация и реж. Елица Пекова, Държавен куклен театър – Пловдив

  • Награда за „Съвременен танц и пърформанс“,

излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства и комисия в състав: д-р Елена Ангелова, Зорница Стоянова, Нейтън Купър, Росен Михайлов, Стефан Прохоров – Стефан А. Щерев и Ligna – Оле Фрам, Торстен Микаелсен, Михаел Хюнерс за „Нонумент“ – 2 (радиобалет), Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен в Копродукция с Inform Bureau Association

  • Вариететно изкуство“,

излъчена от Гилдия за вариететно изкуство – Николай Серафимов за постиженията му в областта на Вариететното изкуство и Мюзикхола

  • Цирково изкуство“,

излъчена от Гилдията на цирковите артисти – Лукреция Марио Малеволти за високи постижения в конния жанр

  • Награда на Акт-Унима

за значим принос в развитието на българското куклено изкуство – Силва Бъчварова

  • Награда на Министерството на културата за най-добър драматичен театър – Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив
  • Награда на Министерството на културата за най-добър куклен театър – Държавен кулен театър – Варна
  • Награди на публиката:
Орфей, драматург Матиц Старина, реж. Йерней Лоренци, Народен театър „Иван Вазов“
Алиса в огледалният свят по Луис Карол, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Варна
Пастет, вдъхновен от разказа „Издръжливец на гладуване“ на Франц Кафка, концепция и хореография Яница Атанасова, Сдружение АлмаАртис, РЦСИ „Топлоцентрала“

Вижте тук кои бяха номинациите за наградите

Ексклузивни блиц интервюта с част от победителите четете тук:

Носителката на ИКАР за дебют Кристина Беломорска: Наградата е доверие в аванс

Теодосий Спасов: Този „Икар“ е от музиканти за музикант

Актуално

Избрано за вас