„Дано играят добре“ – молитва в театъра и хумор зад кулисите

„Дано играят добре“ – молитва в театъра и хумор зад кулисите

Сподели
„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление.
Премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева ще се състои в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ на 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра.
фотокредит: Стефан Здравески
На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.
Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева. Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса.
фотокредит: Стефан Здравески
Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди. От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакълът „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси.
У нас тя се поставя за първи път.
Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас. В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте.
Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Актуално

Избрано за вас