Две рок вечери в НДК с Брус Дикинсън и музиката на Джон Лорд

фотокредит: www.ironmaiden.com

Две рок вечери в НДК с Брус Дикинсън и музиката на Джон Лорд

фотокредит: www.ironmaiden.com
Сподели

Легендата Брус Дикинсън е в София за два поредни шоута в НДК (18 и 19 март), озаглавени „Концерт за група и оркестър от Джон Лорд и музиката на Deep Purple“.

фотокредит: Rock FM, Romania Official Fan Page

Фронтменът на Iron Maiden и Симфоничният оркестър на Cantus Firmus ще празнуват приноса на маестро Лорд като забележителен оркестров и рок композитор.

На сцената на Зала 1 на НДК до Дикинсън ще застанат Таня О’Калахан (Whitesnake) – бас, Джон О’Хара (Jethro Tull) – клавишни, Кайтнер Сет Дока (Ian Paice Band) – китара, и на барабаните – Бернхард Велц (Ian Paice).

Диригент ще е популярният Пол Ман. Маестрото е бил близък приятел на Лорд и е дирижирал Лондонския симфоничен оркестър и Кралската филхармония на Ливърпул.

От Cantus Firmus разпространиха снимки от репетициите на музикантите с маестро Ман в София.

фотокредит: Cantus Firmus

Специално участие ще има Теодосий Спасов. Публиката ще чуе изпълнение на „Ерген деда“ с кавала на българина.

Концерт за група и оркестър

Concerto for Group and Orchestra (1969) e първият албум на Deep Purple в най-звездния им състав с Джон Лорд, Иън Гилън, Ричи Блекмор, Роджър Гловър и Иън Пейс. Той е записан на живо в лондонската „Роял Албърт Хол“ заедно с Кралския филхармоничен оркестър, а шестте композиции са дело на Лорд.

Брус Дикинсън споделя, че още от тийнейджър е огромен почитател на музиката на Deep Purple. Той се сприятелява с музикантите от групата, а със самия Джон Лорд обсъждат съвместни проект.

„Джон беше изключителен джентълмен. Бяхме близки приятели. Имахме всякакви луди планове, включително да тръгна на турне с него, да пея песни на Deep Purple с оркестър… Но неговата смърт сложи край на всичко. Много ми липсва. Той беше прекрасен човек“, споделя Дикинсън.

Джон Лорд почина през 2012 г. на 71-годишна възраст. Той е гостувал три пъти на българска сцена – на първия концерт на Deep Purple у нас през 1998 г., после самостоятелно в Пловдив (2008) и в София (2010). В Пловдив Лорд изпълни цялото Concerto for Group And Orchestra заедно с Пловдивската филхармония, а в София добави към него и дълга поредица от най-големите хитове на Deep Purple.

Лорд бе въведен посмъртно в Залата на славата на рокендрола на 8 април 2016 г. Концертите са в зала 1 на НДК тази вечер и в неделя и са напълно разпродадени.

Актуално

Избрано за вас