Джералдин Чаплин у нас за София филм фест

Джералдин Чаплин у нас за София филм фест

Сподели

Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на 27-ото издание на „София филм фест“ (СФФ). Дъщерята на Чарли Чаплин ще представи лично филма със свое участие на Джесика Удуърт „Лука“ и ще получи „Наградата на София“ – на Столичната община. Това съобщиха днес от организатора на СФФ „Арт фест“. Гостуването на Джералдин бе уговорено за предно издание на „София филм фест“ през 2020 г., но дни преди началото му избухна коронавирусната пандемия.

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл, и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион.

Първоначалната й амбиция е да стане професионална балерина.

Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965).

По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми. Между тях са „Ментовка с лед“ (1967), „Ана и вълците“ (1973) и „Елиса, живот мой“ (1977). „Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който й донася световна слава.

След двете си роли в „Босият император“,

Джералдин Чаплин изиграва Генерала в „Лука“

(Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт. Той имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам.

Филмът е вдъхновен от „Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Първата среща на Удуърт с романа на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба. Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен“, казва режисьорката. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала“, допълва Джесика Удуърт.

На младия Йонас Смълдърс,

една от изгряващите звезди на „Берлинале“,

е отредено да се превърне в главния герой Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев.

Черно-бялата визия на филма е на Виржини Сурдеж – с много филми, представяни в Кан. Музиката е на Техо Теардо, композирал за Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес.

Българското участие е в лицето на

художника-сценограф Сабина Христова и художника по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е „Арт фест“ (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е осигурено от Националния филмов център.

Лех Ковалски със специалната награда на 25-ия София Филм Фест

Актуално

Избрано за вас