Духовният учител „Ваклуш“ оживява във филм

Духовният учител „Ваклуш“ оживява във филм

Сподели

Документален филм за духовният учител „Ваклуш“ ще бъде представен в рамките на „София филм фест“. 

Премиерата е тази неделя в кино „Люмиер“ и вече е разпродадена

Желаещите да споделят кино приключението на режисьора Николай Василев могат да потърсят билети за прожекциите в столичнуте „Г8“ (20 март) и „Люмиер“ (25 март). На 8 април лентата, снимана в период от 20 години, ще дебютира и пред варненска публика във „Фестивален и конгресен център“.

„Ваклуш“  съдържа непоказвани архивни кадри от живота на репресирания от властта богослов Ваклуш Толев. Лентата е

посветена на 100 годишнината от неговото рождение

и включва спомени от първо лице на президентът Петър Стоянов, д-р Илко Семерджиев, проф. д-р Мария Славова, д-р Огнян Минчев, проф. д-р Иван Желев, доц. д-р Иван Бъчваров, доц. д-р Кирил Коликов, Бойко Станкушев и др.

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма,

за него страданието не съществува, то е развитие

Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“. Завършва богословие, но стига до идеята, че човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие.

След промените през 1989 г. е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университет. Там в лекциите си по историята на религиите често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и

формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“.

Николай Василев е сценарист и режисьор, който не спира да търси вълнуващи герои и сюжети. Удостоен е с наградата Jameson 2010 за филма си „Приказки“. В творческата му биография влизат и други наградени заглавия като  „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“.

През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълни киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021 г. Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и

филма „Гладиатор“ за двукратния олимпийски шампион Боян Радев

„Снимал съм много истории, но да направя филм за Ваклуш за мен беше личен път и кауза. Исках повече хора да се запознаят с тази невероятна личност, чието духовното пробуждане се е случило по време на политическо изгнание. Затова идеите му са заредени с енергията на преживяната истина и вече променят света. Надявам се филмът да вдъхнови повече хора така, както мъдростта на Ваклуш вдъхнови мен“, споделя режисьорът.

Актуално

Избрано за вас