Иранският режисьор Джафар Панахи е освободен от затвора

Снимка: IranHumanRights Instagram account

Иранският режисьор Джафар Панахи е освободен от затвора

Снимка: IranHumanRights Instagram account
Сподели

След като беше задържан във затвора в Техеран за шест месеца, иранският режисьор Джафар Панахи току-що бе освободен. Панахи започна гладна стачка на 1 февруари в знак на протест срещу нечовешката иранска система. Той бе освободен едва преди няколко дни на 3 февруари.

Арестуван на 11 юли 2022 г., след като посещава режисьора Мохамед Расулоф в затвора, Джафар Панахи е в иранския затвор оттогава. Той е трябвало да бъде освободен от затвора в петък, 20 януари, но освобождаването му е отложено за 27 януари, без да се предприемат допълнителни действия. На 1 февруари режисьорът обяви „безвъзвратното“ си решение да „спре да пие, да се храни и да се лекува“. А той страда от сериозно кожно заболяване.

В социалните мрежи акаунтът IranHumanRights току-що обяви публично освобождаването на режисьора, като пусна снимка в социалната мрежа Instagram.

Затворен за „пропаганда срещу системата“,

Джафар Панахи заявява, че не е имал: „друг избор, освен да протестира срещу това нечовешко поведение с това, което ми е най-скъпо – с живота си“.

От септември 2022 г. насам страната е разтърсена от мащабни протести, които засягат и филмовата индустрия. Актрисата Таранех Алидусти, която също беше арестувана, беше освободена в началото на януари. Но други режисьори като Мохамед Расулоф и Мостафа Ал-Ахмад все още са в затвора.

Във Франция ARP и SRF, две професионални филмови организации, се изказват в отговор на гладната стачка на режисьора. Като заявяват, че „този вик за свобода ни задължава да се обединим“. Марджан Сатрапи предаде и петиция.

Филмовият фестивал в Кан, който му присъди наградата за сценарий за „Три лица“ през 2018 г., също призова за освобождаването на режисьора.

Актуално

Избрано за вас